AAA

EKONOMIJA | 12.07.2019 18:15 > 12.07 18:15

Potpisan sporazum o zajedničkoj kontroli na prelazu Preševo - Tabanovce


Ministri unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović i Severne Makedonije Oliver Spasovski potpisali su danas u Beogradu Sporazum o uspostavljanju zajedničkih kontrola na medjunarodnom graničnom prelazu Preševo – Tabanovce preko koga se odvija promet putnika i svih vrsta robe, saopštila je Uprava carine Srbije.

Stefanović je naveo da radne grupe dva ministarstva nastavljaju rad na razmatranju lokacija na kojima je moguće otvoriti nove granične prelaze.
 
"Poseban fokus u saradnji naših policija biće na borbi protiv trgovine narkoticima, ali i suzbijanju krijumčarenja ljudi, ilegalnih migracija i svih drugih krivičnih dela koja ugrožavaju sigurnost naših građana", rekao je Stefanović, navodi se u saopštenju ministarstva unutrašnjih poslova.

Spasovski je naveo da očekuje da primena Sporazuma počne već sledećeg meseca i da će Srbija i Severna Makedonija zajednički raditi na podizanju nivoa bezbednosti u obe države, ali i u regionu.

Potpisivanju su prisustvovali i direktori uprava carina Srbije i Severne Makedonije Miloš Tomić i Gojko Tanasoski.

"Zajednička kontrola koja podrazumeva da se putnici i tovari robe zaustavljaju samo na jednom mestu, značajno će uticati na ubrzanje prometa preko granice i smanjiti zadržavanja na najmanju moguću meru", ističe se u saopštenju Carine.

Za putnike i teretnjake koji iz Srbije idu ka Severnoj Makedoniji, granične službe Srbije će sprovoditi izlaznu kontrolu na teritoriji Severne Makedonije na graničnom prelazu Tabanovce, dok će za one koji putuju iz Severne Makedonije ka Srbiji, izlazna kontrola makedonskih graničnih službi biti sprovodjena na teritoriji Srbije, na graničnom prelazu Preševo.

U ovom trenutku na graničnom prelazu Preševo, sa srpske strane granice, ubrzano se radi na proširenju ostrva na kojima se nalaze kontrolne kabine.

Predvidjeno je da na tom mestu bude postavljeno šest kućica za rad pograničnih službi u putničkom prometu, dok se dve kabine za kontrolu teretnih vozila proširuju.

Tokom susreta visokih delegacija ocenjeno je da su Srbija i Severna Makedonija strateški povezane i da će u narednom periodu po ubrzanoj proceduri biti razmatrana i mogućnost otpočinjanja pregovora o uzajamnom priznavanju statusa Ovlašćenog privrednog subjekta (AEO) što znači da se kontrola obavlja po jednostavnijoj proceduri.

To bi dodatno ubrzalo carinski postupak, smanjilo troškove i zadržavanja na granici onim kompanijama koje su stekle taj status, čime bi se olakšala prekogranična trgovina, jer bi te kompanije iste benefite mogle da uživaju i van granica zemlje u kojoj su status stekle.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.