AAA

EKONOMIJA | 19.07.2019 14:00 > 19.07 14:00

U Srbiji razlike u prihodima osetno veće nego u EU

Petina stanovnika Srbije s najvećim prihodima ima, u proseku, 9,4 puta veće prihode od petine sa najmanjim prihodima, pokazuju podaci Evropske statističke službe.

Ta razlika je manja u zemljama EU, gde su prihodi petine sa najvećim prihodima u proseku pet puta veći od prihoda petine sa najmanjim prihodima.

Način distribucije prihoda i bogatstva u društvu odredjuje da li i u kojoj meri pojedinci imaju jednak pristup robi i uslugama proizvednim unutar nacionalne ekonomije.

Jedna od mera distribucije prihoda je odnos ukupnih prihoda 20 odsto populacije s najvišim prihodima i 20 odsto sa najnižim prihodima (tzv. odnos kvintilnog prihoda).

U 2017. je odnos kvintilnog prihoda u EU bio 5,1, objavio je Eurostat.

U članicama EU najmanja nejednakost u prihodima registrovana je u Češkoj i Sloveniji 3,4, a koeficijent ispod četiri imaju i Finska, Slovačka i Belgija.

S druge strane, nejednakost je mnogo veća u Grčkoj, Letoniji, Rumuniji i Španiji, iznad šest, i u Litvaniji, iznad sedam, a najveća je u Bugarskoj, gde su prihodi petine na vrhu nešto više od osam puta veći od petine koja je po prihodima na dnu.

Od zemalja van EU, navedeni su podaci za Severnu Makedoniju, Tursku i Norvešku.

U Severnoj Makedoniji su prihodi onih iz kvintila na vrhu nešto više od šest puta veći od prihoda onih iz kvintila na dnu, u Turskoj gotovo devet a u Norveškoj nepuna četiri puta.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.