AAA

EKONOMIJA | 22.07.2019 16:10 > 22.07 16:10

Vlada Srbije: Elektronska trgovina u Srbiji u skladu s najnaprednijim modelima

Usvajanjem novog Zakona o trgovini kao i izmenama i dopunama Zakona o elektronskoj trgovini Srbija postaje zemlja u kojoj se elektronska trgovina odvija u skladu sa najnaprednijim modelima koji su trenutno dostupni u svetu, saopštila je danas Vlada Srbije.

Navedeno je da su uvedeni novi poslovni modeli: elektronska prodavnica, elektronska platforma i dropšiping (dropshipping).

Te izmene će domaćoj privredi omogućiti da lakše plasira svoje proizvode u Srbiji i na globalnom tržištu te da Srbija "postaje deo grupe zemalja koje prepoznaju digitalnu ekonomiju kao jedan od glavnih pokretača razvoja celokupne privrede".

Elektronska trgovina je sada definisana kao poseban oblik trgovine, navodi se u saopštenju i dodaje da su otklonjene nepreciznosti i nedoumice u vezi s prodavnicama i platformama koje prodaju globalno i "ne poznaju geografske granice".

Da bi se povećala pravna sigurnost biće omogućena primena "instituta prikrivene kupovine" (mystery shopper), koja će poboljšati bezbednost potrošača prilikom internet kupovine.

Rešeno je jedno od ključnih pitanja: mogućnost isticanja cena u stranoj valuti pri prodaji usmerenoj ka globalnom tržištu, čime je prevazidjen problem sa kojim se do sada ograničavao plasman robe iz Srbije na globalnom tržištu, navedeno je u saopštenju.

Ubuduće će biti omogućeno da kompletna dokumentacija o elektronskoj trgovini bude u digitalnom obliku, što je u skladu sa Zakonom o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju.

Izmene Zakona o trgovini, kao i izmene i dopunama Zakona o elektronskoj trgovini koje je Skupština Srbije danas usvojila, nastavak su reforme propisa radi poboljšanja poslovnog ambijenta, "na čemu će Vlada Srbije nastaviti da insistira" piše u saopštenju.

"Imamo pozitivne reakcije na poreske podsticaje za podršku ekonomije znanja i inovativnog preduzetništva, zbog čega je Srbija danas prepoznata u svetu kao destinacija koja pruža najpovoljnije uslove za razvoj inovativnih delatnosti" piše Vlada.

Rad na reformi elektronske trgovine rezultat je uspešne saradnje Vlade s vodećim kompanijama digitalne ekonomije koje godinama posluju u Srbiji, istaknuto je u saopštenju.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.