AAA

EKONOMIJA | 27.08.2019 14:35 > 27.08 14:36

Djordjević: Minimalna cena rada biće veća od realnog rasta BDP i rasta cena

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijala pitanja Srbije Zoran Djordjević rekao je danas da "je ideja Vlade Srbije" da minimalna cena rada za sledeću godinu bude veća od realnog rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) i rasta cena, ali da pri tome treba imati u vidu i koliko bi to moglo da košta državu i poslodavce.

On je, posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta (SES) na konferenciji za novinare održane u Vladi Srbije, rekao da Vlada ne može da garantuje u kom će roku "minimalac" dostići vrednost minimalne korpe namirnica.

"Mislim da ima prostora da se postigne kompromis oko visine minimalne cene rada izmedju sindikata, Vlade Srbije i poslodavaca", rekao je Djordjević, ali nije želeo da govori o konkretnom iznosu.

Dodao je da "sve zavisi od rezultata koje postigne privreda, ali da će joj zamajac dati ulaganja u infrastrukturu".

"Lako je reći da minimalna cena rada treba da bude 36.000 37.000 dinara, ali treba videti koliko to košta državu i da li bi privreda dugoročno zbog toga imala probleme", rekao je Djordjević.

"Mislim da bi za dve godine minimalna cena rada mogla da dostigne vrednost minimalne korpe namirnica, ali ne postoje garancije imajući u vidu neizvesnosti u kretanje svetske ekonomije", rekao je Djordjević, posle sednice SES-a na kojoj je po zahtevu sindikata trebalo da se raspravlja o odnosu poslodavaca prema radnicima i problemima sprovodjenja sporazuma Vlade Srbije sa Republičkim geodetskim zavodom (RGZ).

Djordjević je rekao da na današnjoj sednici SES-a nije bilo detaljnije rasprave o odnosu poslodavaca prema sindikatima, a posebno o sprovodjenju Sporazuma koji je Vlada Srbije potpisala sa RGZ, a što su tražili sindikati kao i prisustvo premijerke Ane Brnbabić, zbog toga što je ona bila sprečena da dodje na sednicu.

Dogovoreno je, kako je rekao, da se zakaže nova sednica SES-a na kojoj će se raspravljati o tim problemima ali u prisustvu Brnabić, koja je član SES-a.

Pošto je teško utvrditi ko krši sporazum u RGZ , direktor ili radnici Djordjević je rekao da se konsultovao sa Republičkim Sekretarijatom za zakonodavstvo koji je predložio da se osnuje nezavisna komisija koja će to utvrditi.

Predsednik Saveza Samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović ranije je tvrdio da direktor RGZ "šikanira" radnike koji su nezadovoljni organizacijom posla štrakovali.

Ta komisija će, prema rečima Djordjevića, izveštaj podneti premijerki.
KOMPLETAN VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.