AAA

EKONOMIJA | 29.08.2019 22:15 > 30.08 09:58

Nenezić: Trajal će biti medju najjačim firmama ne samo u Srbiji nego i u regionu

Miloš Nenezić, generalni direktor Trajala iz Kruševca, firme koja je bila potpuno uništena pošto ju je kupilo bugarsko preduzeće "Brikel", rekao je da će ta korporacija iduće godine biti ne samo medju najjačim preduzećima u Srbiji, nego i u regionu.

On je, na svečanosti povodom 130 godina od osnivanja Trajala, rekao da se menadžment oslanja na mlad kadar, domaće znanje i nove programe.

Trajal je 2006. godine kupila bugarska firma "Brikel" i postepeno uništavala proizvodnju, mašine i alate rasprodavala, da bi država zbog neispunjenja ugovora o investicijama od 22,5 miliona evra i generalnog štrajka radnika privatizaciju raskinula tek 2013.godine.

"Imali smo loš početak, mnogo otežavajućih okolnosti, ali znamo gde idemo i možemo još bolje. Ojačaćemo srpsku privredu", rekao je Nenezić.

Dodao je da je uspeh postignut zahvaljujući Samostalnom sindikatu koji je održao radnu disciplinu i zahvaljujući timskom radu.

Istakao je da su dobri rezultati u poslovanju postignuti redom, upornošću i radom i da posle "štapa dolazi šargarepa".

Privremeni zastupnik kapitala Sonja Veselinović rekla je da je fabrika 2013. godine bila pred zatvaranjem i da je zahvaljujući podršci lokalnog rukovodstva i Vlade Srbije donet Unapred pripremljen plan reorganizacije (UPPR) te je započeta obnova fabrike, osnovane 1889. godine.

"U januaru 2014. godine izabrano je novo rukovodstvo firme na čelu s Milošem Nenezićem i počela je obnova fabrike koja je preživela dva svetska rata", rekla je Veselinović koja je i predsednica Skupštine Trajala.

Danas ta firma, kako je istakla, uspešno posluje jer je dug od 100 miliona evra smanjila na 20 miliona evra i redovno servisira sve obaveze prema dobavljačima i prema skoro 1200 radnika.

Najveće investicije su u programe proizvodnje kompozitnog raketnog goriva, preradu opasnog otpada i modernizaciju dva hotela na planini Jastrebac.

Trajal je uspeo da razvije daljinski sistem protivgradne zaštite i da zaštiti taj proizvod.

Na svečanosti je kao ilustracija uspeha navedeno da su Kinezi Novu godinu proslavili uz vatromet od raketa proizvedenih u kruševačkoj fabrici, iako su i sami veliki proizvodjači pirotehnike.

Ta fabrika pored pirotehničkih i eksplozivnih sredstava, proizvodi zaštitna sredstva (maske, filtere) i gume za poljoprivrednu mehanizaciju.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.