AAA

EKONOMIJA | 30.08.2019 16:45 > 30.08 16:45

Ministarka: Vlada Srbije u naredne dve nedelje o ugovoru s Behtelom za 'Moravski koridor'

Vlada Srbije bi u narednih petnaestak dana trebalo da se izjasni o komercijalnom ugovoru sa konzorcijumom "Behtel-Enka" o izgradnji "Moravskog koridora" od Preljine do Pojata.

To je danas izjavila ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, Zorana Mihajlović, saopštilo je njeno ministarstvo.
"Mi ćemo početi razgovore sa strateškim partnerom za zaključivanje komercijalnog ugovora. Očekujemo da u narednih petnaestak dana komercijalni ugovor ugleda svetlost dana u Vladi Srbije", rekla je Mihajlović.  

Dodala je da "ne radimo ništa napamet, definisali smo platformu za pregovore koja će se, takodje, naći na sednici Vlade".

Dodala je da ukoliko Vlada zaključkom prihvati komercijalni ugovor, početak radova se može očekivati najkasnije krajem septembra, u okolini Kruševca.

"Moravski koridor" od 112 kilometara će spojiti "Evropski koridor 10" i nedavno otvoreni auto-put od Obrenovca do Čačka, nazvan "Miloš Veliki", odnosno povezaće Čačak, Kraljevo, Vrnjačku Banju, Trstenik, Kruševac, Stalać i Ćićevac.

Ministarka je podsetila da je Vlada Srbije izabrala konzorcijum "Behtel-Enka" za strateškog partnera za izgradnju tog puta, a  rok izgradnje je dve i po godine.

Specifičnost tog koridora, kako je rekla, jeste što se prvi put pre početka radova vodilo računa o svemu što može da utiče na razvoj tog dela Srbije.

"Pored gradnje auto-puta, radiće se i potpuna telekomunikaciona mreža, i zato ga zovemo pametni ili digitalni auto-put na kome će biti primenjena sva svetska iskustva", navela je Mihajlović.

Ocenila je da je veoma značajno za gradjane tog dela Srbije što će biti regulisan tok reke Morave i njenih pritoka, pošto je to plavno područje.

Po njenim rečima, "biće izbegnuti svi mogući problemi koji su opterećivali gradnju drugih auto-puteva, na primer, Koridora 10."

Ministarka je rekla da će domaće firme biti angažovane kao podizvodjači, a strateški partner se obavezao da će koristiti domaću opremu, materijal i usluge.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.