AAA

EKONOMIJA | 04.10.2019 18:15 > 04.10 18:15

Mali sa delegacijom MMF-a o rezultatima i budućim aktivnostima

Ministar finansija u Vladi Srbije Siniša Mali razgovarao je danas sa delegacijom Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju predvodi Jan Kes Martejn o dosadašnjim rezultatima i budućim aktivnostima u okviru savetodavnog aramžama MMF-a sa Srbijom.

Mali i Martejn su na sastanku razmotrili sve reformske procese u okviru aktuelnog aranžmana i saglasili se da je dosta toga uradjeno na realizaciji programskih ciljeva, saopšteno je iz ministarstva.

Kada je reč o modernizaciji i transformaciji Poreske uprave, Mali je istakao da su odvojene osnovne i sporedne delatnosti u upravi, te da je smanjen broj filijala sa 178 na 37, kao i da će se raditi na novim softverskim i IT rešenjima.

Ministar finansija je rekao da će se na taj način zadovoljiti potrebe gradjana i privrede.

Kako je navedeno, predstavnici MMF-a su čestitali ministru na pomenutim rezultatima i istakli da su zadovoljni kako se odvija reforma te uprave.

Mali je naglasio da je najveći uspeh aktuelnog aranžmana sa MMF-om usvajanje nove metodologije za kapitalne projekte, koja će doprineti da se na odgovarajući način odredjuju prioriteti kada je reč o javnim ulaganjima, i da se njima efikasno upravlja. Kako je rekao, infrastrukturni projekti su apsolutni prioritet Vlade Srbije.

Na sastanku je bilo reči o aktuelnom procesu pronalaženja strateškog partnera za Komercijalnu banku, a sagovornici su se saglasili da se proces za sada odvija odlično. Mali je istakao da je veoma zadovoljan odzivom ponudjača, te da je dobro što postoji zdrava konkurencija.

Kada je reč o banci "Poštanska štedionica", istaknuto je da ta banka ima dobre rezultate, te da je važno da se napravi adekvatan biznis plan za budući period.

Predstavnici MMF-a su pohvalili i smanjenje učešća problematičnih kredita (NPL) u bankarskom sektoru, a ministar je istakao da je upravo u toku prodaja drugog paketa NPL-ova, u vrednosti od 1,82 milijarde evra.

Sagovornici su razgovarali i o razvoju tržišta kapitala, što je Mali ocenio kao jedan od prioriteta Ministarstva finansija.

Kako je naveo, upravo je u skupštinskoj proceduri set zakona koji će doprineti da se proširi broj učesnika na tržištu i da se ono dodatno aktivira.

Govoreći o budžetu za 2020. godinu, ministar je istakao da će u narednih 10 dana on biti u potpunosti definisan, te da će biti razvojni i zasnivati se na većim ulaganjima u javne investicije. On je dodao da je najveći izazov za sledeću godinu da se dostigne što veći privredni rast, uprkos brojnim izazovima u svetu.

Tema razgovora je bilo i povećanje penzija, a rečeno je da će tzv. "švajcarski model" biti usvojen u okviru Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koji bi u novembru trebalo da se nađe u skupštinskoj proceduri, te da će penzije u skladu sa njim rasti od 5,1 odsto do 5,5 odsto.

Narednih dana biće nastavljeni razgovori Ministarstva finansija i predstavnika MMF, kako bi se jasno definisali planovi za 2020. godinu, s ciljem daljeg podsticanja ekonomskog rasta u zemlji.

Delegacija MMF-a boraviće u Srbiji do 15. oktobra 2019. godine. Savetodavni aranžman "Policy Coordination Instrument" (PCI) odobren je Srbiji 18. jula 2018. godine, na period od 30 meseci, odnosno do januara 2021. godine.

Reč je o nefinansijskom aranžmanu koji ima savetodavnu ulogu i prevashodno je orijentisan na sprovodjenje strukturnih reformi.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.