AAA

EKONOMIJA | 09.10.2019 15:20 > 09.10 15:28

Pošta Srbije obeležila Svetski dan pošte

Pošta Srbije je danas obeležila Svetski dan pošte, zajedno sa oko 700.000 poštanskih filijala i skoro 5,3 miliona poštara u svetu.

Tim povodom Pošta srbije je izdala emisiju prigodnih poštanskih maraka "Dan marke – 150 godina od prve dopisnice".

Motiv na marki je, kako je saopštila Pošta, verovatno najstarija sačuvana dopisnica u Srbiji, poslata 15. oktobra 1869. iz Novog Sada za Vrdnik.

U čast obeležavanja dana svetske poštanske zajednice, u PTT muzeju u Beogradu otvorena je izložba "Čestitke i razglednice – slali smo ljubav, poštovanje i radost", koja prikazuje deo vredne kolekcije razglednica i čestitki, štampanih u periodu 1880–1945. godine, a biće otvorena do 9. novembra.

"Pošta Srbije standardizuje poslovanje od svog nastajanja, a danas uspešno odgovara izazovima globalnog tržišta i elektronske trgovine", poručila je vršilac dužnosti direktora Pošte Mira Petrović.

Ona je dodala da Pošta svojom velikom infrastrukturnom i logističkom mrežom koju neprekidno unapredjuje čini da poštanske usluge budu dostupne i korisnicima u teško pristupačnim krajevima zemlje, jednako kao i privredi i društvu u celini.

"Za naš rast i razvoj zaslužni su zaposleni poslovično posvećeni ovom velikom sistemu, pa je posebno zadovoljstvo da danas pokažemo javnosti deo privatne kolekcije razglednica koleginice Jasmine Janković, koje potiču iz različitih epoha, ali njihove poruke govore univerzalnim jezikom, koji se uvek razume, pa čak i danas kada tehnologija preuzima primat", istakla je Petrović.

Svetski poštanski savez, koji čine 192 zemlje, je medjunarodna organizacija koja koordinira poštanske politike i pravila izmedju zemalja članica, a time i svetski poštanski sistem.

Кneževina Srbija je, medju predstavnicima 22 države, učestvovala u osnivanju Svetskog poštanskog saveza 9. oktobra 1874. u Bernu, a Pošta Srbije je član saveza od osnivanja.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.