AAA

EKONOMIJA | 10.10.2019 12:40 > 10.10 12:40

NBS: Referentna kamatna stopa ostaje 2,5 odsto

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je danas da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 2,5 odsto, saopštila je NBS.

Procena Izvršnog odbora je da inflacija, kao i prethodnih godina, biti pod kontrolom i u narednom periodu.
Inflacija u avgustu je, kako je saopšteno, usporena na 1,3 odsto medjugodišnje, usled daljeg smanjenja doprinosa cena voća i povrća inflaciji s dolaskom nove poljoprivredne sezone.

Na niske inflatorne pritiske ukazuje i bazna inflacija, koja je i dalje niska i stabilna, kao i inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede.

Opreznost u vodjenju monetarne politike je i dalje potrebna, pre svega zbog kretanja u medjunarodnom okruženju, ukazao je Izvršni odbor, navodeći da je neizvesno koliko će se monetarna politika vodećih centralnih banaka u narednom periodu razlikovati od očekivanja tržišta, kao i kretanje cena nafte i primarnih poljoprivrednih proizvoda na svetskom tržištu.

Izvršni odbor smatra da je otpornost domaće privrede na eventualne negativne uticaje iz medjunarodnog okruženja povećana zahvaljujući smanjenoj internoj i eksternoj neravnoteži, povoljnim makroekonomskim izgledima za naredni period, kao i sve višem nivou deviznih rezervi, i ostaje pri prognozi da će privredni rast ove godine biti 3,5 odsto,
vodjen domaćom tražnjom, odnosno investicijama i potrošnjom.

Ukazano je da je Srbija prvi put došla na korak od dobijanja investicionog rejtinga, karakterističnog za ekonomije koje odlikuje visoka sigurnost ulaganja, nakon što je rejting agencija Mudis (Moody’s) popravila izglede za povećanje njenog kreditnog rejtinga sa "stabilnih" na "pozitivne", a agencija Fič (Fitch Ratings) povećala kreditni rejting zemlje a dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti na BB plus.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 7. novembra.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.