AAA

EKONOMIJA | 10.10.2019 15:30 > 10.10 16:27

Krkobabić: Vlada će uložiti značajna sredstva u oživljavanje 100 sela na jugu Srbije (VIDEO)


Ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić najavio je danas, u selu Gorčinci kraj Babušinice, da će Vlada Srbije u narednom periodu uložiti značajna sredstva kako bi oživela 100 sela na području Nišavskog, Pirotskog, Topličkog, Pčinjskog i Jablaničkog okruga.

"Planiramo da ulažemo u infrastrukturu, u saobraćajnice, vodovodnu i kanalizacionu infrastrukturu i u poboljšanje egzistencije uz podsticaje domaćinstvima. Želimo da od Domova kulture napravimo multifunkcionalne objekte, kako bi mladi ljudi imali gde da se okupljaju i da tu završe neke osnovne poslove", istakao je Krkobabić nakon obilaska zemljoradničke zadruge "Darovi Lužnice" iz Gorčinaca.

On je ponovo upozorio da se Srbija polako prazni, naročito na jugu, zbog čega je obaveza Vlade Srbije da ulaže u te krajeve, a da se pri tom ne raspravlja oko toga da li to mnogo košta ili ne.

"Cilj je jasan, da zaustavimo mlade ljude i oni ovde vide svoju perspektivu. Ne kažem da ćemo u tome uspeti, ali moramo da probamo", rekao je Krkobabić.

Direktorka zemljoradničke "Darovi Lužnice" Karolina Stamenković podsetila je da ta zadruga predstavlja prvu žensku zemljoradničku zadrugu na jugu Srbije.

"Zadrugu smo registrovali 2017. godine, a prošle godine smo dobili od države 7,28 miliona dinara za nabavku opreme za preradu voća i povrća. Oprema omogućuje preradu 200 kilograma voća i povrća na sat i značajno nam je olakšala rad", izjavila je Stamenković.

Ona je rekla da zadruga u pogonu za preradu voća i povrća upošljava pet žena, a još 15-tak žena i 23 kooperanata su ove godine za potrebe zadruge proizvodili voće i povrće u plastenicima.

Načelnica Pirotskog okruga Dragana Tončić rekla je da taj kraj ima relativno dobru infrastrukturu, tako da postoji nada da sela mogu da se ožive i osnaže.

"Znamo kako su nam sela osiromašena, ali je na nama i Vladi Srbije da razvijamo biznise koji mogu da podižu proizvodnju zdrave organske hrane kako bi radno sposobni stanovnici ostali na selu i kako bi nam škole bile pune kao nekada", izjavila je Tončić.

Zadrugu u Gorčincima posetili su danas i članovi Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti.
CEO VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.