AAA

EKONOMIJA | 11.10.2019 10:15 > 11.10 10:15

Šresta: Karneks je sinonim kvaliteta, primenjeni najbolji standardi proizvodnje

Karneks (Carnex) je, kako su potvrdila istraživanja, omiljeni brend za više od 90 odsto potrošača zbog vrhunskog kvaliteta proizvoda, sa kojim nema kompromisa, rekao je generalni direktor kompanije Karneks Mohan Šresta (Mohan Shrestha) i najavio nove proizvode tog brenda.

"Tradicija duga više od šest decenija učvrstila je poziciju brenda Karneks toliko da su pojedini proizvodi u javnosti postali sinonim za čitavu kategoriju. Kao što su nekada naši roditelji sve paste za zube zvali 'kaladont' ili kao što sva terenska vozila zovemo 'džip' prema čuvenom proizvodjaču, tako danas kada kažu Karneks, potrošači misle na viršle i paštete", rekao je Šresta u intervjuu za agenciju Beta.

On je naveo da se posvećenost kompanije inovacijama i potrošaču ogleda i u velikom broju nagrada koje, sad već podjednako, osvaja i na domaćim i na prestižnim medjunarodnim sajmovima.

"Onoliko koliko nam je važno da na domaćem tržištu budemo jedinica mere kvaliteta mesnih preradjevina, toliko želimo da van granica naše zemlje budemo dostojan predstavnik Srbije. Ovo ne bih nazvao ambicijom kompanije Karneks, već standardom brenda koji održavamo kontinuiranim unapredjenjem kvaliteta proizvoda, konstantnom brigom o potrošaču, ali i inovativnom pristupu procesu proizvodnje", rekao je Šresta.

Kako je istakao, Karneks kroz model vertikalno integrisanog proizvodnog procesa, "od njive do trpeze", primenjuje najviše svetske standarde.

To znači, kako je objasnio, da je ceo proces proizvodnje mesa i proizvoda od mesa u okvirima kompanije, od sopstvene proizvodnje hrane za životinje, preko farmi za uzgoj svinja, do industrije mesa.

"Svaki aspekt naše proizvodnje uskladjen je sa svim evropskim i svetskim standardima. Sve sirovine i materijali koji se koriste u procesu proizvodnje prolaze prijemnu kontrolu u skladu sa našim planovima samokontrole i postavljenim standardima kontrole kvaliteta", istakao je Šresta.

Dodao je da samo polazni materijali koji u potpunosti ispune sve zahteve kvaliteta mogu da budu odobreni za korišćenje u proizvodnji, a sve u skladu sa uspostavljenim standardima bezbednosti i kvaliteta i to HACCP, ISO 9001, IFS, BRC globalnog standarda za bezbednost hrane.

"Vodjeni principima na kojima zasnivamo naše poslovanje, aktivno radimo na tome da svoja znanja, iskustva i na kraju krajeva, standarde, prenesemo na lokalno tržište. Isto tako, otvoreni smo i učimo od ostalih igrača na tržištu. Sve to postižemo učešćem u različitim privrednim udruženjima i asocijacijama", rekao je Šresta.

Kako je naveo, Asocijacija za razvoj kvaliteta mesa i proizvoda od mesa, čiji je Karneks aktivni član, bila je uključena u proces uvodjenja oznake "Srpski kvalitet", koji je realizovalo Ministarstvo poljoprivrede uz podršku Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (UN FAO) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

"Srpski kvalitet" je nacionalna oznaka koja garantuje kvalitet proizvoda specifičnih karakteristika, proizvedenih od sirovina isključivo sa teritorije Srbije i dokazano višeg kvaliteta u odnosu na proizvode iste kategorije na tržištu.

"Uvodjenje ove oznake je još jedan garant kvaliteta mesa i proizvoda od mesa lokalnim i svetskim potrošačima. Karneks proizvodi: Domaća mesnata slanina, Selection pašteta sa komadićima mesa, Selection pašteta sa dimljenom slaninom, Domaća sarma i Rustik kobasica već nose oznaku 'Srpski kvalitet', a uskoro pripremamo sertifikaciju dodatnih proizvoda", rekao je Šresta.

Karneks je, kako je istakao, prisutan u zemljama Evrope, sa svojim paštetama i gotovim jelima, njegovi proizvodi nalaze se na rafovima u Australiji i Kazahstanu, a kompanija ima ambiciozne planove i za naredni period i dalje širenje.

"Na tržištu Rusije, koje je svakako jedno od najvećih, i samim tim, najznačajnijih na svetu, prisutni smo već veoma dugo, pre svega zahvaljujući nagradjivanom kvalitetu proizvoda. Recimo, na prestižnom sajmu u Moskvi smo, samo prošle godine, osvojili pet zlatnih medalja i jednu srebrnu", rekao je Šresta.

Podsetio je da od juna ove godine, kada je ruska inspekcija donela odluku da postoje neusaglašenosti u standardima, izvoz privremeno obustavljen.

"U javnosti se dosta spekulisalo na tu temu, te moram još jednom da napomenem da se nikako ne radi o nebezbednom mesu lošeg kvaliteta. Većina zamerki, kada je u pitanju Karneks, isključivo su na nivou administrativnih neusaglašenosti, što smo prihvatili kao obavezujuće delove standarda. Kvalitet mesa nije doveden u pitanje nijednom tačkom u izvoznim standardima. Sve administrativne neusaglašenosti su u najkraćem roku uklonjene", kazao je Šresta.

Dodatni izazov sa kojim se kompanije susreće jeste pojava afričke kuge svinja u Srbiji, iako na Karneksovim farmama svinja, zbog izuzetno visokih standarda i nivoa zaštite nema te bolesti, ali je nivou cele države zabranjen izvoz termički netretiranih proizvoda, kao što su fermentisani proizvodi ili sveže meso, u zemlje EU, CEFTE i u Rusiju, kao i transport preko tih zemalja.

Po rečima generalnog direktora, Karneks ima prednost u sprečavanju zaraze jer ima zatvoren sistem proizvodnje, a na farmama i u celom sistemu pored redovnih mera koje su veoma stroge, uvedena su stroga ograničenja da bi se bezbednost podigla na najviši nivo.

"Mi se nadamo da će situacija sa izvozom uskoro biti bolja, jer smo, sa naše strane, već ispunili važne preduslove za nova tržišta i inovativne proizvode. Ministarstvo poljoprivrede i Uprava za veterinu intenzivno rade na otvaranju tržišta Kine za uvoz svinjskog mesa i mesnih prerađevina od svinjskog mesa iz Srbije", rekao je Šresta.

Govoreći o planovi kompanije on je naveo da je fokus na konstantnom unapredjenju kvaliteta, ali i širenje portfolia uvodjenjem novih proizvoda.

"Pratimo trendove, kretanja na tržištu, ali i osluškujemo potrebe naših potrošača. Upravo zato, odlučili smo da napravimo iskorak u oblast van mesne industrije i ponudimo potrošačima potpuno nov proizvod – Carnex Vege humuse namazi od leblebija, ekstradevičanskog ulja, tahinija. To ne znači da se odričemo naših mesnih proizvoda, samo širimo našu paletu i našem tržištu nudimo još proizvoda izuzetnog kvaliteta", rekao je Šresta.

Najavio je i dalje investiranje u finalnu proizvodnju, nove tehnologije i uvodjenje novih visokokvalitetnih proizvoda, što će se uskoro videti i na tržištu.

"Za nas, koji smo deo sistema MK Grupe, takodje su značajna i ulaganja u oblasti energetske efikasnosti, digitalizacije i automatizacije delova proizvodnje i tome posebno posvećujemo pažnju", istakao je Šresta.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.