AAA

EKONOMIJA | 29.10.2019 17:20 > 29.10 17:20

Čadež (PKS): Ulaznica srpskim kompanijama za tržište UAE vodi i do 4,5 milijarde potrošača


Predsednik Privredne komore Srbije (PKS), Marko Čadež i generalni direktor preduzeća "Abu Dhabi Ports", Mohamed Al Šamisi, danas su u Abu Dabiju potpisali sporazum o saradnji PKS s tom kompanijom koja upravlja i razvija luke i slobodne zone u tom emiratu.

Čadež je tokom dvodnevne posete Ujedinjenim Arapskim Emiratima potpisao sporazume u Dubaiju i Abu Dabiju, čime je PKS preduzećima Srbije omogućila ulazak u emiratske slobodne zone, a time i poslovanje i izvoz ne samo u UAE, već i u ceo region Bliskog Istoka, Afrike i Južne Azije, sa ukupno 4,5 milijarde potrošača, saopštila je PKS.

Po rečima Mohameda Al Šamisija, generalnog direktora firme "Abu Dhabi Ports", Srbija i UAE ulaze u fazu čvršće saradnje u trgovinskim odnosima u obostranom interesu.

"O perspektivama koje našim kompanijama koje ovde pokrenu biznis otvaraju potpisani sporazumi, najbolje govori činjenica da su emiratske slobodne zone medju najbolje kotiranim na svetskim listama po uslovima za poslovanje", rekao je Čadež.

Slobodna zona "Dubai Multi Commodities Centre", u kojoj posluje 16.000 firmi sa 60.000 zaposlenih, već je pet uzastopnih godina po "Fajnenšel tajmsu" svetski lider, zona Džebel Ali (Jafza) stvara čak četvrtinu BDP-a Dubaija, generiše 135.000 radnih mesta i ostvaruje trgovinu vrednosti 93 milijarde dolara.

Pod patronatom kompanije "Abu Dhabi Ports" je deset trgovačkih i logističkih luka, uključujući i najsavremeniju, visokotehnološku luku Kalifa, s poluautomatskim kontejnerskim terminalom, u čijem je sastavu i industrijska zona Kizad, koju je Čadež danas posetio.

Zona Kizad u Abu Dabiju, koju razvija "Abu Dhabi Ports", jedna je od zona s najjednostavnijim procedurama za pokretanje biznisa i najnižim troškovima za konkurentno poslovanje, naveo je Čadež.

"Preduzetnički i inkubacioni centar ove zone, u kome se kompanije osnivaju za 24 sata, sa besplatnim licencama za poslovanje u prve dve godine, može da posluži i kao odličan primer za razvoj preduzetništva i malih i srednjih preduzeća u slobodnim zona Srbije", rekao je Čadež.

Mohamed Al Šamisi, generalni direktor firme "Abu Dhabi Ports", rekao je da zona Kizad postaje kapija za kompanije iz Srbije koje žele da posluju u Emiratima.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.