AAA

EKONOMIJA | 30.10.2019 10:45 > 30.10 10:45

Skupština usvojila: Penzionerima početkom novembra isplata pomoći od po 5.000 dinara

Skupština Srbije usvojila je danas rebalans ovogodišnjeg Finansijskog plana Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje koji omogućava isplatu novčane pomoći penzionerima od po 5.000 dinara.

Kako je najavljeno, novac će penzionerima biti isplaćen početkom novembra.
Ministar finansija Siniša Mali ranije je izjavio da su sredstva obezbedjena u skladu sa mogućnostima Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (Fonda PIO), a zahvaljujući ostvarenim prihodima od doprinosa za PIO u višem iznosu od planiranih za period januar avgust 2019.

Sredstva su obezbedjena i na osnovu nižeg izvršenja rashoda, pre svega po osnovu prinudnih naplata po sudskim sporovima.

Ukupni prihodi i primanja Fonda, odnosno rashodi i izdaci rebelansom plana za 2019. godinu, utvrdjeni su u iznosu od 668,14 milijardi dinara, što je za 8,04 milijardi dinara više od predvidjenog iznosa.

Zakonom o invalidskom i penzijskom osiguranju uredjeno je da se sredstva Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje mogu izuzetno koristiti za isplatu novčane pomoći korisnicima penzije kada je takva pomoć potrebna velikom broju korisnika, kao i da se isplata novčane pomoći vrši u iznosu koji utvrdi Vlada.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.