AAA

EKONOMIJA | 30.10.2019 14:55 > 30.10 15:22

Krkobabić: Nadmašen plan, formirano 600 zadruga (VIDEO)


Ministar bez portfelja u Vladi Srbije, zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić izjavio je danas u Nišu da će rezultati konkursa za dodelu bespovratnih sredstava zadrugama biti poznati za dvadesetak dana i da će 50 do 60 novih i starih zadruga dobiti podsticajna sredstva.

Krkobabić je rekao da će novoformirane zadruge dobiti bespovratno po 7,5 miliona dinara, a postojeće po 15 miliona dinara.

"Od iduće godine očekujemo da ta sredstva budu znatno veća. Orijentacija je na preradjivačke pogone, na više faze prerade i obnovu stočarstva. Stočarstvo je šansa za jug Srbije i zemlju u celini", izjavio je Krkobabić na drugim "Miholjdanskim danima zadrugarstva", organizovanim u niškom Domu Vojske Srbije.

Prema njegovim rečima, u protekle tri godine u Srbiji je, umesto planiranih 500, formirano skoro 600 zadruga, a to je bio "pionirski, ali revolucionaran posao".

"Odradili smo to zajednički, poljoprivrednici, zadrugari, lokalna samouprava, zadružni savezi, Odbor za selo Srpske akademije nauka i umetnosti i naravno Vlada Srbije", izjavio je Krkobabić.

Na području pet okruga na jugu Srbije, kako je rekao, sada postoje 194 zadruge, a u poslednje tri godine formirano je skoro 90 novih.

"Pet okruga na jugu Srbije, Nišavski, Pirotski, Toplički, Jablanički i Pčinjski, biće u fokusu naredne tri godine. Aktivnosti Vlade Srbije biće usmerene na te okruge i rubna područja kako bi zaustavili pražnjenje sela, ali i sedišta opština", rekao je Krkobabić.

On je istakao da akademijski Odbor za selo priprema celovit program preporada i da će to biti osnov za delovanje Vlade Srbije u naredne tri godine.

Dodao je da je planirano da se u pet okruga obuhvati 100 sela koje Geografski institut definiše kao gravitacione centre.

"Posvetićemo se pitanjima egzistencije poljoprivrednih domaćinstava, porodičnih gazdinstava, razvoja seoskog, lovnog i banjskog turizma, izgradnje infrastrukture, kopanju bunara za tehnološku i pijaću vodu", rekao je Krkobabić.

Prema njegovim rečima, u planu je da u 100 sela budu izgradjeni ili dovedeni u funkciju multifunkcionalni objekti u kojima bi bile pošta, ambulanta i multifunkcionalna sala za kulturne dogadjaje i okupljanje najstarijih i najmladjih stanovnika sela.

Posebna pažnja, dodao je Krkobabić, biće posvećena zaštiti kulturnog i prirodnog nasledja u selima na području pet okruga na jugu Srbije.

Krkobabić i članovi Nacionalnog tima za preporod sela Srbije predočili su predstavnicima gradova i opština sa juga Srbije Program revitalizacije sela južne Srbije 2020-2022. godine.
 
Na tom skupu je istaknuto da se sela u Srbiji ubzano prazne i da sada postoji oko 150.000 praznih domaćinstava, a uz to i 250.000 neoženjenih muškaraca starijih od 40 godina i 150.000 neudatih ženskih osoba starijih od 40 godina.
Ceo video materijal možete preuzeti OVDE.

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.