AAA

EKONOMIJA | 18.11.2019 15:15 > 18.11 15:35

Unikredit banka kroz novi program pomaže društveno odgovorno poslovanje


Unikredit banka (UniCredit) je danas najavila novi program finansijskih i savetodavnih usluga kompanijama, preduzetnicima i organizacijama u društveno odgovornim projektima "Social Impact Banking".

"Program pokrećemo kako bismo pomogli razvoju pravičnijeg i održivijeg društva. Njegov cilj je da finansira i promoviše ljude i firme koji imaju pozitivan uticaj na razvoj društva u celini", rekla je na promociji projekta predsednica Izvršnog odbora Unikredit banke Srbija Feza Ten.

To je način da se pomogne onima koji su izloženi riziku od finansijske isključenosti i organizacijama posvećenim rešavanju društvenih problema.

Ten je objasnila da program neće gledati samo finasijsku stranu projekata, već će pomagati investicije koje imaju pozitivan uticaj na društvo.

"Social Impact Banking" će se fokusirati na mikrokreditiranje, podršku socijalnim inovacijama koje pomažu i podstiču inkluziju, na "finansijsku edukaciju" srednjoškolaca.

"Ideja mikrokreditiranja je da podrži preduzeća koja teško dolaze do finansijskih sredstava, a svojim delovanjem imaju pozitivan uticaj na društvo i jačaju inkluziju. To mogu pored malih preduzeća, biti i udruženja, kao i početnici u bizisu", kazao je direktor u Unikredit banci za razvoj proizvoda i poslovanje sa malim privrednim društvima i preduzetnicima, Zoran Ristić.

On je istakao da će uslovi biti pogodniji od standardnih, pa će i zahtev za sredstva obezbedjenja biti umanjen.

Unikredit banka će ponuditi investicione kredite na period otplate do 84 meseca, dok će krediti za obrtni kapital biti na period otplate do 36 meseci.

Maksimalan iznos ovih kredita biće do 25.000 evra, ali u dinarskoj protivrednosti kako bi se klijenti zaštitili od valutnog rizika.

"Ideja je da podržimo sve regione u Srbiji, naročito ugrožena područja, jer je tamo pristup finansijskim sredstvima teži, pa time i održavanje posla", rekao je Ristić.

Predstavnica Unikredit banke, zadužena za deo programa pod nazivom Impact finansiranje, Ivana Rajković, navela je da će se kroz ovu inicijativu podržavati projekti i transakcije koje će stvarati pozitivan društveni uticaj zapošljavenjem ugroženih kategorija stanovništva i inkluzijom, kao i projekata u nedovoljno razvijenim i "devastiranim područjima".

"Svi projekti moraju imati društvenu komponentu, ali moraju biti i ekonomski održivi", ukazala je ona.

Rajković je podsetila da se "Social Impact Banking" primenjuje u Italiji i navela primer jednog hotel gde rade osobe ometene u razvoju.

Predstavnica Unikredit banke, zadužena za deo programa koji se odnosi na finansijsku edukaciju, Ivana Simonović istakla je da je njegov cilj da se unapredi znanje srednjoškolaca.

"Pre no što udju u poslovne vode i preduzetnički svet, potrebno je da upoznaju osnove finansija i poslovanja", kazala je ona.

Simonović je najavila da će Unikredit banka, u saradnji s organizacijom "Dostignuće mladih", podržavati srednjoškolce i kroz projekte "Poslovni izazov" i "Učeničke kompanije".

Od januara 2020. biće dostupna i "onlajn platforma" o tome za srednjoškolce.
Ceo VIDEO materijal možete da pronađete OVDE

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.