AAA

EKONOMIJA | 02.12.2019 16:40 > 02.12 16:40

Krkobabić: Savez i PUPS jedinstveni u zaštiti penzionera


Predsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) Milan Krkobabić izjavio je danas da prosečna penzija ne bi trebalo da padne ispod 50 odsto prosečne zarade.

"Za PUPS je veoma bitno da se utvrdi odnos prosečne penzije prema prosečnoj zaradi. Taj utvrdjeni odnos predstavlja crvenu liniju, a za nas iz PUPSa a i Saveza penzionera Srbije, to je da  prosečna penzija ne bi trebalo da padne ispod 50 odsto prosečne zarade", kazao je on nakon sastanka sa članovima Saveza penzionera Srbije.

Krkobabić je istakao da je dobro što su penzije redovne i sigurne i da za njih garantuje država, ali da mora da se insistira da se sva pitanja u vezi sa penzijama budu sistemski rešavna, pre svega način uskladjivanja penzija, kako bi se isključila bilo kakva arbitrarnost.

Prema njegovim rečima, vrednosni stav PUPSa je tri P (penzije prate plate u javnom sektoru), ali i Savez penzionera Srbije i PUPS prihvataju predloženi način uskladjivanja penzija, sa modifikacijom koja će biti deo amandmana.

Krkobabić je naveo i da je imperativ izrada socijalnih karata.

"To je preduslov za definisanje bilo kakve ozbiljne socijalne politike", rekao je on.

Na pitanje novinara da li PUPS očekuje podršku Saveza penzionera Srbije na predstojećim izborima, on je kazao da se to podrazumeva, da su Savez i PUPS u neraskidivoj simbiozi i da deluju za dobrobit svih penzionera Srbije.

"PUPS ne razmišlja o interesima koji nisu ključni za penzionere", rekao je Krkobabić.

Predsednik Saveza penzionera Srbije Andreja Savić kazao je da će poslanici PUPS-a, na predlog Saveza, predložiti amandmane na izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kojima bi se modifikovala formula za uskladjivanje penzije.

Prema njegovim rečima, Savez je kao reprezentativna organizacija penzionera Srbije, podržao stav države da se visina penzije uredi na sistemski, predvidiv način, po tzv. švajcarskoj formuli, koja je već primenjivana u Srbiji od 2002. do 2005.

"Smatramo ipak da je potrebna modifikacija u vezi sa uskladjivanjem i to da se 40 odsto iznosa penzije uskladjuje prema rastu potrošačkih cena, a 60 odsto prema prosečnoj zaradi u realnom sektoru", kazao je Savić.

On je naveo i da je postignuta i saglasnost o formiranju nacionalnog tela u formi saveta, koje bi se bavilo samo pitanjima koja se odnose na penzionere.

Dodao je i da je postignut konsenzus svih penzionerskih udruženja, članica saveta, da se pred nadležne izadje sa inicijativom u vezi sa povraćajem umanjenih penzija, uz prethodno utvrdjivanje parametara poput broja penzionera kojima je izvršeno umanjenje, koji iznosi su u pitanju i koje su mogućnosti da se problem reši, bez ugrožavanja makrofinansiske stabilnosti države.

Kako je dodao, saglasnost je postignuta i u vezi sa povećanjem iznosa koji je na raspolaganju za banjski oporavak penzionera.

"Ta izdvajanja iz Republičkog PIO fonda su bila 0,1 odsto, a predlog je da se to poveća na 0,2 odsto", kazao je on.

Savić je podsetio da Savez penzionera Srbije okuplja oko 600.000 registrovanih članova u 170 opštinskih, gradskih i pokrajinskih organizacija penzionera.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.