AAA

EKONOMIJA | 09.12.2019 17:40 > 09.12 17:40

U Vranju obeleženo 19 godina razvojne saradnje Nemačke i Srbije

U Vranju je danas svečano obeleženo 19 godina Nemačko-srpske razvojne saradnje, u okviru koje je Nemačka podržala Srbiju sa više od dve milijarde evra, saopšteno je danas.Kako se navodi u saopštenju, Nemačka je dala podršku veću od dve milijarde evra od 2000. godine kroz programe saradnje s Vladom Republike Srbije, lokalnim institucijama, Nemačkom organizacijom za medjunarodnu saradnju GIZ, Nemačkom razvojnom bankom KfW i drugim partnerima.

Podržane su reforme i promene usmerene na održiv ekonomski razvoj, životnu sredinu i unapredjenje demokratskog gradjanskog društva i državne administracije.

Šefica Odeljenja Ambasade Nemačke za razvojnu saradnju, Leoni Rajmers rekla je u Vranju da "Nemačka podržava Srbiju na njenom putu ka Evropskoj Uniji, i upravo zbog toga i postoji razvojna saradnja".

"Veoma se radujemo što upravo ovde u Vranju imamo priliku da vidimo šta znači ta saradnja i kakvi se projekti sprovode. Danas vidimo vrlo konkretne rezultate, korisne za gradjane... u oblasti vodosnabdevanja, upravljanja otpadnim vodama, a pre svega u školovanju", kazala je Rajmers.

Po podacima lokalne vlasti Vranja, Nemačka koja, izmedju ostalog preko razvojne banke KfW kreditira i podržava zamenu kanalizacionih i vodovodnih cevi, kao i izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, jedan je od najvećih stranih investitora u Vranju.

Predsednik Skupštine Vranja Dejan Tričković je rekao da je "Savezna Republika Nemačka jedan od boljih primera dobrog upravljanja i održivog razvoja", o čemu "najbolje govore impresivni rezultati nemačke privrede u proteklim decenijama".

Tokom svečanosti je u pozorištu "Bora Stanković" izvedena pozorišna predstava "Punoletstvo", i otvorena izložba pod nazivom "Dela znače" na kojoj su prikazani projekti koji se uz podršku Nemačke sprovode u Srbiji.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.