AAA

EKONOMIJA | 12.12.2019 18:00 > 12.12 18:00

Vlada Srbije o otklanjanju posledice poplava, granicama, gradjevinarstvu, biogorivu, radnim mestima

Vlada Srbije je danas donela niz odluka medju kojima da sa 1.200.000.000 dinara pomogne lokalnim vlastima u popravci infrastrukture oštećene ili porušene poplavama i gradom juna ove godine.
U saopštenju se navodi uredbom o tome se utvrdjuju državni program obnove komunalne infrastrukture, mostova, puteva drugog reda i sanacije klizišta na pojedinim putnim pravcima, mere koje treba preduzeti, redosled i rokovi za sprovodjenje, kao i organi državne uprave nadležni za koordinaciju radova.

Vlada je usvojila i Akcioni plan za 2019. godinu za sprovodjenje Strategije integrisanog upravljanja granicom 2017-2020, kojim se definišu ciljevi granične policije, carine, granične veterinarske i fitosantirane inspekcije, i deo ciljeva u vezi sa migracijama, vizama i azilom.

Na današnjoj sednici doneta je i Odluka o obrazovanju radne grupe za koordinaciju i utvrdjivanje mera za podsticaj domaće gradjevinske industrije, koju će činiti predstavnici Minstarstva gradjevinarstva, Privredne komore Srbije, Ministarstva privrede, Udruženja banaka Srbije, gradjevinskih i putarskih kompanija.

Zadatak te radne grupe je da napravi akcioni plan s merama koje bi kompanijama iz Srbije olakšale dobijanje poslova.

Ta radna grupa radiće i na programu subvencija za opremu za gradjevinske i putarske kompanije i na lakšem dobijanju garancija koje im trenutno otežavaju slabiji rezultati postignuti u periodu kada su bili finansijski uništeni, pa zbog toga nisu u mogućnosti da dobiju garancije i budu glavni izvodjači.

Na sednici je usvojena i "Uredba o kriterijumima održivosti biogoriva" čiji je cilj da se kriterijumi iz evropskog prenesu u domaće zakonodavstvo i time uspostavi sistem njihove verifikacije.

Na taj način biogoriva, koja se proizvedu u Srbiji ili nabave iz izvoza, moći će da se računaju za potrebe dostizanja nacionalnog cilja Srbije u sektoru saobraćaja.

Vlada je usvojila i Uredba o internom tržištu rada državnih organa čijom primenom će se uskladiti ponuda i tražnja za odgovorajućim profilom državnih službenika unutar državnih organa, i povećati interna transparentnost slobodnih radnih mesta i mobilnost zaposlenih u okviru državnih institucija.

Evidencija internog tržišta sadržaće precizne podatke o slobodnim radnim mestima i kadrovskim potrebama državnog organa, podatke o zaposlenima koji žele trajni ili privremeni premeštaj na drugo radno mesto i podatke o nerasporedjenim državnim službenicima, uz obavezu da svi podaci budu dostupni i javni.

Članovi vlade usvojili su i Uredbu o utvrdjivanju plana zvanične statistike za 2020. godinu.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.