AAA

EKONOMIJA | 09.01.2020 16:40 > 09.01 18:50

Krkobabić: Agrarnom reformom do banke za poljoprivrednike (VIDEO)


Ministar u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj, Milan Krkobabić, rekao je danas da je u sklopu sveukupne društvene i agrarne reforme neophodno formiranje poljoprivredno-agrarne banke kao finansijskog servisa koji mora da prati poslovanje registrovanih poljoprivrednih gazdinstava i zadruga.

On je, prilikom obilaska povrtarske zadruge "Stari Banat" u selu Sakule, koja je iz državnog programa namenjenog zadrugama dobila 6,6 miliona dinara za nabavku opreme, rekao da je važno da zadruga ima ugovore za plasman proizvoda, a da deset ljudi koji rade u zadruzi ima obezbedjenu egzistenciju.

"Zadruge su polednja odbrana sela", rekao je Krkobabić i dodao da su, od početka projekta do sada, formirane 633 zadruge na teritoriji Srbije. 
Predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov rekao je da projekat osnivanja zadruga treba da podstakne udruživanje i omogući mladim ljudima da ostanu u selu.

"Budućnost je u specijalizovanim zadrugama koje se u Vojvodini sve više osnivaju", rekao je Jovanov.

Predsednik zadruge "Stari Banat" Aleksandar Jovanović rekao je da je opština Opovo nerazvijena, a da je zadruga počela da radi sa pet članova.

"Zadruga proizvodi beli luk, krompir i šargarepu i ima ugovore sa Delezom i Amanom, a u pregovorima smo i sa Lidlom. Sada nam sve više i više prilaze seljaci iz Sefkerina, Sakula, Kovačice i Idvora koji nisu imali gde da plasiraju svoje proizvode", rekao je Jovanović i najavio da još 40 koperanata želi da se pridruži.

"Stari Banat", prema njegovim rečima, trenutno proizvodi oko tonu povrća, ali da će se proizvodnja povećavati.
Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom  Sadu Žarko Ilin rekao je da je povrtarstvo "ozbiljan, dugoročan i komercijalan posao".

"Srbija je značajan proizvodjač povrća, proizvede više od 1,1 milion tona na otvorenom polju od čega oko 240.000 tona u zaštićenom prostoru", rekao je Ilin.

Dodao je da Srbija proizvodi duplo više nego što su potrebe i da je potrošnja povrća u Srbiji oko 125 kilograma po glavi stanovnika, a da bi bilo dobro da se poveća na 150 kilograma.

Ove godine u budžetu Srbije planirano je novih 580 miliona dinara za razvoj zadrugarstva.

SAV VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE


BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.