AAA

EKONOMIJA | 12.02.2020 15:55 > 12.02 16:02

Krkobabić: Zadruge su nada za opstanak 570.000 gazdinstava u Srbiji


Ministar za regionalni razvoj Srbije Milan Krkobabić rekao je danas u Novom Sadu da su zadruge nada za opstanak 570.000 poljorivrednih gazdinstava u Srbiji i da je akcija Vlade Srbije "500 zadruga u 500 sela" premašila sva očekivanja, saopštio je njegov kabinet.
On je na konferenciji "Podsticaji za zadruge u 2020. godini na republičkom i pokrajinskom nivou" u Privrednoj komori Vojvodine, rekao da "doživljavamo renesansu zadrugarstva".

"Zadruge su odgovor na nekoliko ključnih pitanja, kako opstati na malom i usitnjenom posedu, kako biti produktivan, kako izbeći nakupce i prekupce, prodati svoj proizvod i naplatiti ga", rekao je Krkobabić. 

Akcijom Vlade Srbije "500 zadruga u 500 sela" od početka njenog sprovodjenja 2017. godine do danas osnovano je, prema njegovim rečima, "650 fabrika na otvorenom".

"Mapa zadrugarstva Srbije uvećana je za 650 fabrika na otvorenom u 650 sela i to je nešto što niko od nas na početku nije očekivao", rekao je Krkobabić.

Dodao je da je do sada iz republičkog programa namenjenog zadrugarstvu podsticajna sredstva dobilo 152 zadruge.

U 2020. godini za revitalizaciju zadrugarstva opredeljeno je novih 580 miliona dinara, a javni konkurs za dodelu tih sredstava očekuje se u prvoj polovini godine.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević istakao je da je "udruživanje imperativ za opstanak sela".

"Pokrajinka vlada će nastaviti da ulaže u zadrugarstvo i raduje me što su poljoprivrednici prepoznali i zaštitili svoj interes udruživanjem", rekao je Radojević.

Predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov ocenio je da su "zadruge Vojvodine stale na noge".

"Zadruge su krenule putem razvoja i investicija i polako idu ka konačnom cilju, a to je da budu osnovni činilac razvoja i organizator života u malim sredinama", rekao je Jovanov. 

Ova druga po redu konferencija u organizaciji Zadružnog saveza Vojvodine na temu zadrugarstva i podsticajnih mera koje u ovoj godini sprovode republička i pokrajinska vlada, okupila je više od od dve stotine zvanica, medju kojima su bili i predstavnici Razvojnog fonda Vojvodine, Garancijskog fonda Vojvodine, predsednik Akademijskog odbora za selo Srpske akademije nauke i umetnosti (SANU) Dragan Škorić, brojni stručnjaci iz oblasti privrede, poljoprivrede, analitičari, ali i direktori zadruga i poljoprivredni proizvodjači.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.