AAA

EKONOMIJA | 25.02.2020 14:25 > 25.02 15:05

Krkobabić: Važno zadržati mlade žene i devojke na selu (VIDEO)


Ministar zadužen za regionalni razvoj Srbije Milan Krkobabić rekao je danas u Srpskom Itebeju da je za opstanak sela važno imati dobre zadruge, ali i u njima zadržati mlade žene i devojke.

Krkobabić je posle obilaska zemljoradničke zadruge "Mrkšićevi salaši", kojoj je iz programa Vlade Srbije namenjenog zadrugama 2019. godine dodeljen novac za unapredjenje preradnih kapaciteta, kazao da je namera da svako selo u Srbiji ima "pravu zadrugu", odnosno onu u kojoj je rešeno mnogo toga, od izvora egzistencije, lokalnih i pristupnih puteva.

Ukazao je i na važnost pokretanja samoinicijative kako bi se mladim ljudima otvorila mogućnost da ostanu u svojim selima.

"Hajde da vidimo kako da pre svega mlade žene i devojke reše da ostanu u selima. Ako one reše da ostanu u selima onda imamo šansu da i mladići ostanu u selima", kazao je on posle razgovorima sa zaposlenima u "Mrkšićevim salašima".

Naveo je i da dobro selo znači dobru zadrugu i da sela bez zadruga nemaju šansu da opstanu, a da priča o obnovi sela i ravnomernom regionalnom razvoju "pada u vodu" ako toga nema.

"Ovo je velika zadruga, ovde radi više od 300 ljudi, a prosečna zarada je preko 51.000 dinara, znači ovo je obrazac. Ovo vredi i pokazati, vredi videti, da ljudi znaju da zadruge nisu ostatak prošlosti, da je to nešto na čemu se bazira zapadna Evropa, Francuska, Italija, da je to oblik udruživanja koji donosi rezultat", rekao je još Krkobabić.

Predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radoslav Jovanov kazao je da su "Mrkšićevi salaši" jedna od 20 zadruga koje je od Ministarstva za regionalni razvoj dobila sredstva i da je "knjiški primer, živa zadruga živo selo".

Direktor "Mrkiševih salaša" Vojislav Mrkšić kazao je da su od sredstava dobijenih iz programa Vlade Srbije namenjenog zadrugama uspeli da urade deo projekta za nabavku automatskih pušnica za termičku obradu suhomesnatih proizvoda.

U toj zadruzi, kako je rekao, radi veliki broj mladih ljudi, raznih profila, ali da je za opstanak mladih na selu potrebna i dobra infrastruktura i drugi sadržaji na selu.

Mrkšić je ukazao da je pokazatelj da zadruga dobro radi i to što mladi ostaju na selu, a da osnovnu školu u Srpskom Itebeju pohadja čak 240 učenika, što nije slučaj u drugim pograničnim selima.
CEO VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE:

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.