AAA

EKONOMIJA | 26.02.2020 15:35 > 26.02 15:35

Novaković (NS): Miloš Vučević i Andrej Vučić u kriminalnoj vezi sa kompanijom Galens

Predsednik novosadskog odbora Narodne stranke Borislav Novaković  optužio je danas gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića i Andreja Vučića, brata predsednika Srbije, za "kriminalnu vezu" sa kompanijom Galens i za urbanističko uništavanje Novog Sada, kao i za to da pod svaku cenu žele da "proguraju" projekat "Novi Sad na vodi".

"Ta kriminalna veza već je ostavila pogubne i nepopravljive posledice na urbani izgled Novog Sada. Ukoliko uredjenje dunavske obale na potezu Ribarskog ostrva, Brodogradilišta, Šodroša i Kameničke ade opredeli kriminalni interes kompanije Galens, Novi Sad se trajno i nepovratno odriče svog najvažnijeg resursa činjenice da je jedan od najznačajnijih podunavskih gradova", saopšti je Novaković.

Pozvao je gradjane Novog Sada da prate poteze gradskih vlasti i da se pobune kada se favorizuje privatni, a narušava javni interes.

On je kao "nastavak skandala" oko projekta "Novi Sad na vodi" ocenio najavu gradonačelnika Vučevića da se u vezi sa tim projektom Grad obratio Ministarstvu gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kao i Ministarstvu poljoprivrede i vodoprivrede, kako bi "dobili i njihovo mišljenje, umesto da sede skrštenih ruku".

"Insistiranje Miloša Vučevića da kompanija Galens gradi komplekse u koritu Dunava do te mere predstavlja presedan, da je aktuelni gradonačelnik spreman da u ovom slučaju prekrši zakon i ignoriše mišljenje struke, samo radi postizanja zajedničkog interesa sa svojim partnerima", ocenio je Novaković.

Dodao je da je za izdavanje vodnih uslova isključivo nadležno Javno vodoprivredno preduzeće "Vode Vojvodine", dok mišljenje resornih ministarstava "nije i ne može biti obavezujuće".

"Takodje 'Vode Vojvodine' su odluku o neizdavanju vodnih uslova donele na osnovu mišljenja Instituta 'Jaroslav Černi', koji je jasno i nedvosmisleno ukazao da predlog Generalnog urbanističkog plana ne može biti usvojen načinom na koji to predvidja Grad i Javno preduzeće Urbanizam", naveo je Novaković.

Prema njegovim rečima, da bi se stekli formalno-pravni uslovi da Miloš Vučević i Galens dobiju dozvolu da grade u koritu Dunava neophodno bi bilo da se izmene Zakon o vodama, Prostorni plan Republike Srbije, Prostorni plan područja posebne namene medjudržavnog vodnog puta E 80.

"Najzad, bilo bi neophodno dokazati hidrološkom studijom da Novi Sad i okolni delovi grada nisu bezbednosno ugroženi od velikih voda usled promene linije nasipa, a ideja bi morala da naidje i na pozitivno tumačenje drugih podunavskih zemalja, koje takodje mogu biti ugrožene velikim vodama", kazao je Novaković.

Ocenio je da "više nego jasno" da se nijedan od tih uslova ne može ispuniti i dodao da je "očigledno" da je Vučević "spreman na sve", samo da izdejstvuje dozvolu za svoje najlojalnije gradjevinske partnere kompaniju Galens, "pa makar to direktno ugrozilo živote Novosadjana".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.