AAA

EKONOMIJA | 26.02.2020 15:35 > 26.02 15:39

Mihajlović s Misijom MMF o investicionom planu Srbija 2020-2025.


Ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović je danas obavestila šefa Misije Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) da je Vlada Srbije pokrenula investicioni plan "Srbija 2020-2025" od 16 milijardi evra.

"Upoznati smo s tim da Srbija kreće u novi investicioni ciklus i da infrastruktura predstavlja veliki deo tog plana. Verujemo da će dalja ulaganja u infrastrukturu doprineti privrednom rastu zemlje", rekao je šef Misije MMF-a Jan Kes Martejn i istakao da su sprovedene reforme važne za dalje investicije i privredni napredak.

Ministarka je, kako se navodi u njenom saopštenju, rekla da je "sprovedena reforma železničkog sektora koja je omogućila ulaganja u projekte izgradnje i rekonstrukcije pruga".

Vrednost projekata koji su u toku je oko milijardu evra za 370 kilometara pruga, u pripremi je dokumentacija za još 520 kilometara pruga u vrednosti od 1,9 milijardi evra, a u planu je da se rekonstruiše još oko 850 kilometara pruga čija je vrednost 3,3 milijarde evra, rekla je Mihajlović.

Podsetila je da je prošle godine završen autoput "Koridor 10", kao i deonica puta od Surčina do Čačka, počela je izgradnja četiri nova auto-puta od ukupno 240 kilometara, i priprema se dokumentacija za još pet auto-puteva ukupne dužine 305 kilometara.

Ministarka je rekla da se radi na "reformi putnog sektora u cilju kvalitetnijeg održavanja putne mreže", ali i "dobijanja profitabilnog javnog preduzeća koje će efikasnije poslovati i imati jasno definisane obaveze i odgovornosti".

Mihajlović je podsetila da je od poslednjeg sastanaka sa predstavnicima MMF "otvoren i treći medjunarodni aerodrom" u Srbiji, planirane su investicije u izgradnju novog kontrolnog tornja na aerodromima u Beogradu i Nišu koji je 2019. godine imao 420.000 putnika, a 2014. godine svega 1.300. Ulaže se i u vodni saobraćaj u Srbiji, više od 300 miliona evra za luke, regulaciju Dunava i rekonstrukciju brodskih prevodnica, rekla je Mihajlović.

Misiju MMF je obavestila i o uvodjenju elektronskih gradjevinskih dozvola, e-katastra i e-planova.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.