AAA

EKONOMIJA | 04.03.2020 13:15 > 04.03 13:17

JKP Informatika: Pokrenuli smo sistem nakon hakerskog napada, podaci gradjana nisu ugroženi

Javno komunalno preduzeće Informatika iz Novog Sada saopštila je da od jutros ponovo rade naplatna mesta tog preduzeća, jer je pokrenulo nov informacioni sistem, nakon prekjučerašnjeg hakerskog napada.

"Od juče radi i Uprava za urbanizam i gradjani su mogli da nastave sa procedurama koje su bile u zastoju. Do kraja dana rad nastavlja i Gradska poreska uprava", navela je Informatika u saopštenju.

Dodali su da se radi i na uspostavljanju sistema Predškolske ustanove, koji će od sutra uobičajeno raditi, dok će do petka ponovo proradsiti i video-nadzor Grada Novog Sada.

"Nisu tačne tvrdnje pojedinih medija da su ugroženi lični podaci gradjana jer njihovo čitanje i korišćenje nije ni bilo meta napada, a i nalaze se na drugim platformama", tvrdi Informatika.

Dodaje se da su u oporavak informacionog sistema Grada Novog Sada uključene IT kompanije iz Srbije i inostranstva, kao i eksperti za visokotehnološki kriminal, kako bi otključali zaključane podatke.

"Očekujemo brzo razrešenje i uspostavljanje rada svih službi, a javnost će biti blagovoremno obaveštena o daljim koracima", piše u saopštenju.

Hakeri su napali servere gradskih uprava i nekoliko drugih javnih službi u JKP Informatika, a mediji su preneli da su napadači tražili da im se uplate "bitkoini" kako bi "otključali" podatke.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.