AAA

EKONOMIJA | 09.03.2020 14:15 > 09.03 14:15

Penzionerka PKB štrajkuje gladju ispred kabineta Aleksandra Vučića

Penzionerka Poljoprivrednog kombinata Beograd (PKB) Rajka Meljnik započela je danas protest gladju ispred kabineta predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a ostali nezadovoljni penzioneri i bivši radnici PKB blokirali su saobraćaj ispred Privrednog suda u Masarikovoj ulici, nezadovoljni zbog toga što država odbija da im isplati nadoknadu po osnovu akcija posle prodaje tog kombinata.

Udruženje penzionera i bivših radnika, njih oko 3.000 koji potražuju akcije protestovaće prema rečima predsednika tog udruženja Milinka Miladinovića i u sredu u podne sa zahtevom da ih primi predsednik države koji to odbija mesecima, a Privredni sud je nakon što su pokrenuli tužbe do sada pet puta odlagao ročište.
Poljoprivredna korporacija Beograd privatizovana je u septembru 2018. prema objašnjenju Ministarstva privrede po modelu prodaje dela imovine i kapitala u vlasništvu Srbije i Akcionarskog fonda u zavisnim društvima Eko-lab, PKB Agroekonomik.

Pre toga od 2015. godine to preduzeće je raznim zaključcima, jedan od njih je potpisao i sadašnji predsednik države Aleksandar Vučić, prešlo u državno vlasništvo, a kada je 2018. godine prodato kompaniji Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata po Zakonu o privatizaciji radnici su imali pravo na akcije, ali im je to pravo uskraćeno.

PKB, odnosno najveći deo te firme je prodat 2018. godine za 122 miliona evra kao imovina u koju spada oko 17.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, stočni fond od oko 17.000 grla, na desetine mašina i rezervnih delova.

Direktor kupljenog dela kombinata je Vojin Lazarević zbog koga je 2004. godine osnovan Anketni odbor u Skupštini Srbije da bi ispitao sumnjive finansijske transakcije i trgovanje strujom, a predsednik tog odbora je bio sadašnji predsednik države Aleksandar Vučić.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.