AAA

EKONOMIJA | 12.03.2020 21:40 > 12.03 21:52

Propast hotelijerstva, gubici od 90 odsto, hotelijeri traže vanredni paket mera od Vlade (VIDEO)


Poslovno Udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije (HORES) najavilo je danas da očekuje gubitke u poslovanju do 90 odsto zbog proglašenja pandemije virusa korona, ali i da će tražiti od Vlade Srbije da donese paket mera radi prevazilaženja krize.

Predsednik skupštine HORES-a Tomislav Momirović rekao je da "hotelijerski biznis u Beogradu i većim gradovima prestaje da postoji".

"U situaciji smo da se poslovi tope na nivou od 80 do 90 odsto. Prvi hoteli su danas zatvoreni i radnici otpušteni, odredjeni broj hotela danas nema novca da isplati plate i obaveze svojim zaposlenima", rekao je Momirović.

Prema njegovim rečima 50 odsto prihoda hotelijera odlazi na poreze, te da će stoga njihov prvi predlog Vladi Srbije biti upravo smanjenje poreza.

Inicijativa koju će HORES podneti Vladi odnosi se, kako su naveli, na paket mera medju kojima je pre svega oslobodjenje od plaćanja poreza na zarade u periodu zdravstvene krize, oslobadjanje od poreza na imovinu, smanjivanje poreza na hranu i piće sa 20 na 10 odsto u hotelima i restoranima, kao i obezbedjivanje povoljnih kredita za hotelijere.

Direktor HORES-a Georgi Genov kazao je da je do juče prema podacima dobijenim od 64 hotela, otkazano 7.132 individualnih noćenja, dok otkazani broj noćenja kada su u pitanju grupe iznosi 25.357.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež kazao je da je potrebna saradnja celokupne privrede kako bi se medjusobno pomagali.

"Hoteli su trenutno prioritet za pomoć zato što su najviše pogodjeni i promet je pao do 90 odsto", rekao je Čadež i naveo da će pokušati da kod banaka izdejstvuje odlaganje otplate kredita.
CEO VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE:

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.