AAA

EKONOMIJA | 23.03.2020 10:35 > 23.03 10:43

Djordjević: Uskoro predstavljanje modela za isplatu penzija i socijalne pomoći

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Djordjević najavio da će se danas sasatati sa direktorima Pošte Srbije, Poštanske štedionice i predstavnicima kabineta premijerke Srbije kako bi se našao optimalan model za isplatu socijalnih davanja i penzija.

"Sve će biti rešeno. Imamo par modela koji će biti predstavljeni Vladi Srbije i Kriznom štabu i oni će reći koji model će se primeniti", rekao je Djordjević za TV Pink, ali nije govorio o detaljima.

On je istakao da će penzioneri i gradjani koji primaju novčanu socijalnu pomoć doći do svog novca na najbezbedniji način.

"Od danas je organizovano i da Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) elektronskim putem prima prijave na evidenciju svih onih koji su ostali bez posla, kako bi mogli da ostvare pravo na naknadu u slučaju nezaposlenosti", rekao je Djordjević.

Kazao je da će nakon početka rada tog servisa biti jasnije koliko je ljudi otpušteno, a u sve će imati uvid i Inspektorat za rad, bez obzira na to što već stižu prijave radnika koji su otpušteni zbog situacije izazvane epidemijom korona virusa.

"Inspektorat će proveravati gde i ko otpušta radnike i ukoliko nije u skladu sa zakonom preduzimaće zakonom propisane mere protiv poslodavaca", rekao je Djordjević.

On je ukazao da postoji zakonski način da se obim posla redukuje zbog situacije, a da istovremeno radnici ostvaruju svoja prava, poput plaćenog odsustva, rada od kuće.

"Sigurno je da radnici ne mogu da budu poslati na neplaćeno, ukoliko nisu saglasni sa tim", istakao je Djordjević i dodao da i ugovori o prekidu rada koje imaju zaposleni na privremenim i povremenim poslovima moraju da budu sporazumni.

Ministar je apelovao i na sve koji su u samoizolaciji od nadležnih službi traže rešenje o tome, kako bi imali pravnu osnovu za izostanak sa posla, odnosno dokaz da to nisu uradili samoinicijativno i da bi u slučaju radnog spora sa poslodavcima imali dokaz da nisu zloupotrebili situaciju.

Dodao je i da će svim borcima i ratnim vojnim invalidima biti isplaćene razlike za pomoć za mart, istakavši da para ima, a čekaju se podaci iz lokalnih samouprava.

Ponovio je i da na svaka tri sata dobija izveštaj iz svih gerontoloških centara o stanju u domovima za stare, odnosno da li ima slučajeva zaraženih korona virusom.

"Bitno je da za sada nemamo nijednog zaraženog", kazao je Djordjević.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.