AAA

EKONOMIJA | 31.03.2020 18:40 > 31.03 18:40

Arsić: Državni paket pomoći privredi i gradjanima izdašniji nego u većini zemalja

Državni paket mera pomoći privredi i gradjanima Srbije u vreme vanrednog stanja u zemlji je izdašniji nego što je to slučaj sa većinom zamalјa u Evropi i svetu, ocenio je danas profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić.
"Ukupno povećanjе fiskalnog deficita zbog primenjenih mera iznosiće šest do sedam odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), tako da će zbog očekivanog pada BDP, javni dug krajem godine dostići око 60 odsto BDP-a", rekao je Arsić agenciji Beta.

Dodao je da mere imaju za cilj da se očuva zaposlenost i održi likvidnost kako bi se sprečili masovni stečajevi preduzeća u periodu epidemije, ali i u mesecima oporavka privreda koji slede nakon toga.

"Paket sadrži neke dobro fokusirane mere kao što su plaćanje minimalne zarade malim i srednjim preduzećima. Neke mere su preterano izdašne kao što je odlaganje poreskih obaveza, koje će nastati u drugom kvartalu, po osnovu poreza i doprinosa na zarade, poreza na dobit i drugo, za ceo privatni sektor", rekao je Arsić.

Ukazao je da bi fiskalno odgovornije mere bile da su poreske obaveze odložene samo za one sektore i preduzeća koji imaju znatniji pad prihoda.

"Neke mere za sada nisu precizno objašnjene kao što je slučaj sa odobravanjem garancija na kredite preduzećima, jer nije jasno da li će država garantovati samo odredjeni procenat odobrenih kredita ili ceo iznos kredita", naveo je Arsić.

Kako je procenio, ako bi država bezuslovno garantovala ceo iznos odobrenih kredita od dve milijarde evra to bi kreiralo rizik da će država otplatiti značajan deo tih kredita.

"Odluka da se svim punoletnim gradjanima isplati po 100 evra je fiskalno neodgovorna i nepravična. Umesto toga bilo bi adekvatnije da se isplati dodatna jednokratna pomoć socijalno ugroženim gradjanima", rekao je Arsić.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.