AAA

EKONOMIJA | 22.04.2020 16:55 > 22.04 16:55

Milijardu evra gubitka turističke privrede Srbije

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić rekao je danas da ove godine gubici u turističkoj privredi mogu da iznose oko milijardu evra zbog pandemije virusa kovid-19.

"Ukupna šteta u turizmu, računajući gubitke i agencija i svih koji se bave turizmom mogla bi da budu oko milijardu evra, bez gubitaka aviokompanije Er Srbija", ocenio je Seničić za Betu.
Dodao je da je šteta samo od otkazivanja aranžmana stranaca do kraja juna oko 300 do 400 miliona evra.

Seničić je rekao da nastavak rada turističkih agencija nije predvidjen u prvoj fazi popuštanja mera Vlade Srbije kojima je ograničeno kretanje ljudi, a da će se o tome razgovarati posle majskih praznika.

Turističke agencije su, prema njegovim rečima u ozbiljnim problemima i mnoge će se boriti za opstanak, a da se pored 'opšte' podrške države privredi očekuje i dodatna, sektorska za najugroženija privrednu granu.

"Grci sada prave planove da, ako se ukine obaveza izolacije ljudi do kraja aprila, sredinom juna pokušaju da otvore neke turističke objekte pod odredjenim uslovima.

Ti turistički objekti bi prema planovima u Grčkoj, kako je rekao, trebalo da otvore samo 40-50 odsto kapaciteta, da obezbede socijalnu distancu na plaži i ukinu 'švedski sto' zbog gužve pri uzimanju hrane i uvedu personalnu uslugu.

Seničić je naveo da ima dosta otvorenih pitanja, pre svega kada će se otvoriti granice, a pominju se zdravstvene potvrde o zdravlju osobe koja prelazi granicu.

"Ja sam optimista i nadam se da bi sredina letnje sezone mogla biti iskorišćena, kada je reč o inostranstvu, najpre u Grčkoj, Crnoj Gori i Bugarskoj, a to će zavisiti i od njihovih rukovodstva i mišljenja lekara, rekao je Seničić.

Istakao je da država pokušava da vaučerima oživi domaći turizam.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.