AAA

EKONOMIJA | 25.04.2020 10:00 > 25.04 10:00

Ministarstvo: U pogonima Jure u Nišu, Leskovcu i Rači nema propusta u nadležnosti inspekcije rada

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštilo je da tokom tri vanredna inspekcijska nadzora u proizvodnim pogonima kompanije Jura u Nišu, Leskovcu i Rači, nisu utvrdjeni propusti u nadležnosti Inspekcije rada.

U saopštenju se navodi da su nadzori izvršeni povodom prijava da se u toj kompaniji ne poštuju pravila i mere u ingerenciji inspekcije rada, a usled vanrednog stanja u zemlji izazvanog epidemijom korona virusa.
Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović juče je izjavio da je dobio izveštaj inspekcije rada u kom se kaže da se u fabrikama u tom gradu ne poštuju sve preporuke Zavoda za javno zdravlje Leskovac.

Cvetanović je kazao da je od kompanije Jura u Leskovcu dobio pismo u kome ga mendžment moli da posreduje u povratku 170 radnika na posao koji su bili u izolaciji zbog sumnje da su inficirani korona virusom.

On je pismo nazvao "tužnim" i kazao da je menadžment u pismu naveo da se firma nalazi u teškom stanju, da može da dodje do gašenja proizvodnje u Leskovcu i preseljenja u neku od okolnih zemalja.

"Trenutna situacija je neodrživa i može doći do gašenja postrojenja i prebacivanja istog u neku od okolnih zemalja. Molimo da podržite vraćanje 170 zaposlenih na posao od 27. aprila. Oni mogu biti i testirani", pročitao je Cvetanović deo pisma kompanije Jura.

Dodao je da su pre nekoliko dana radnici te firme bili kod njega u kabinetu i da se nakon razgovora ponovo došlo do zaključka da može da se radi ukoliko se poštuju preporuke Zavoda za javno zdravlje Leskovac, date odmah posle informacije o prvom slučaju infekcije korona virusom u Juri i posle štrajka radnika.

Pogon Jure u Rači radi od utorka punim kapacitetom sa oko 1.100 radnika u tri smene, dok su radnici pogona u Nišu i Leskovcu, njih ukupno oko 5.200,  pozvani da se vrate na posao od ponedeljka 27. aprila.

Proizvodnja u pogonima te kompanije je obustavljena nakon što je jedan broj radnika oboleo od korona virusa, a najveći broj njihovih kolega odbio da udje u fabrički krug, uz obrazloženje da poslodavac nije ispoštovao mere zaštite uvedene u vreme epidemije korona virusa, da nemaju neophodnu zaštitnu opremu.

KOMENTARI

Broj komentara : 1

radnici25/04/2020 20:33

I, sta cemo sada? Radnici tvrdili jedno, inspekcija pronasla drugo, i pojeo vuk magarca. Neko je u ovoj prici krajnje neodgovoran - ili su radnici videli nesto cega nije bilo kod poslodavca, ili inspekcija nije htela da vidi ono cega je bilo. I, sta sada javnost da pomisli, koga da podrzi, ne samo sada, vec i ubuduce, u drugim slicnim situacijama?

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.