AAA

EKONOMIJA | 15.05.2020 13:35 > 15.05 13:35

SBB: EPS traži da platimo duplo veću naknadu i uklonimo opremu sa svih stubova u Srbiji

Kablovski operator SBB saopštio je da Elektroprivreda Srbije (EPS) od njega traži da plati duplo veću naknadu za korišćenje stubova elektroenergetskog sistema i da sa njih ukloni kablovske instalacije.

"EPS se pridružio institucijama i javnim preduzećima u vlasništvu države Srbije u napadima na kompaniju SBB, sa ciljem da opstruiše njen rad i onemogući pristup uslugama za više stotina hiljada korisnika", ističe se u saopštenju SBB-a.

Kako je navedeno, EPS je po isteku ugovora sa SBB-om podneo tužbu Privrednom sudu sa zahtevom za isplatu 1,18 miliona evra na ime korišćenja stubova elektrodistributivnog sistema u Beogradu, Kragujevcu, Kraljevu, Nišu i Novom Sadu, kao i uklanjanje kablovskih instalacija SBB-a.

SBB u saopštenju tvrdi da je uvek redovno plaćao korišćenje opreme EPS-a i osporio je nadležnost suda da o tužbi odlučuje dok se ne okončaju relevantni postupci pred Upravnim sudom, RATEL-om i Komisijom za zaštitu konkurencije, koje je podneo SBB.

Ta kompanija je ukazala da je EPS jedini koji poseduje stubove, zbog čega veruje da "zloupotrebljavajući svoj položaj EPS pokušava da nametne nepravedne uslove zahtevajući uvećanu naknadu u iznosu od 108 odsto za svaki stub na području Beograda, odnosno 64 odsto u ostatku Srbije, ne navodeći nijedan razlog za enormno uvećanje cene".

"Zahtevane cene su najviše u regionu i mnogo veće nego u mnogim zemljama Evropske unije, što ukazuje na nameru da se kompaniji SBB ponudi nepravedan i netržišni ugovor", naveo je SBB.

Postupanje EPS-a, kako ocenjuje taj kablovski operator, u suprotnosti je sa osnovnim principima Zakona o zaštiti konkurencije i Zakona o elektronskim komunikacijama, pa se SBB obratio Regulatornoj agenciji za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL), kao i Komisiji za zaštitu konkurencije.

RATEL je, kako je istakao SBB, kao nezavisna regulatorna agencija jedina nadležna za razvoj tržišta elektronskih komunikacija i ako nema dogovora izmedju dveju strana, naknada za korišćenje stubova može biti utvrdjena jedino po odredbama iz člana 51. Zakona o elektronskim komunikacijama.

SSB je podsetio da je RATEL doneo rešenje o zajedničkom korišćenju infrastrukture EPS-a, čime je, kako ocenjuje, i potvrdjeno da SBB ima pravni osnov za korišćenje stubova.

"RATEL, medjutim nije odredio nadoknadu za troškove zajedničkog korišćenja zbog čega je SBB pokrenuo postupak pred Upravnim sudom zahtevajući da se u ponovnom postupku RATEL izjasni i o visini nadoknade, kako bi kao i uvek do sada kompanija platila sve obaveze predvidjene zakonom", navodi se u saopštenju SBB-a.

Svi potezi rukovodstva EPS-a, kako tvrdi SBB, "po ko zna koji put ukazuju na dirigovane pokušaje vlasti da gde god može onemogući rad i razvoj kompanije SBB u Srbiji".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.