AAA

EKONOMIJA | 17.05.2020 15:10 > 17.05 15:42

Krkobabić: Povratnici da ulažu u cvećarstvo, vredi razmisliti o predlozima Nacionalnog tima

Кopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije Milan Кrkobabić poručio je danas povratnicima i drugim zainteresovanim gradjanima da ulaganje u cvećarstvo može da bude isplativo, pogotovo što Srbija ima pogodne prirodne uslove.

"Dok vas muči realna neizvesnost šta dalje, vredi ostati u Srbiji i razmisliti o predlozima Nacionalnog tima za preporod sela Srbije", rekao je u pisanoj izjavi Krkobabić, koji je i ministar zadužen za ravnomerni razvoj.

On je pozvao gradjane da ulažu u cvećarstvo, osnuju poljoprivredno gazdinstvo, a zatim se udruže u specijalizovane cvećarske zadruge i konkurišu za podsticajna sredstva u okviru projekta obnove zadrugarstva "500 zadruga u 500 sela".

"U prilog tome govori činjenica da Srbija, uz Francusku, ima najkvalitetnije ruže na evropskom tržištu", rekao je Krkobabić. 

Za zainteresovane Nacionalni tim će organizovati stručne posete uspešnim gazdinstvima koje gaje cveće.

On je rekao da je primetan sve veći interes pojedinaca za proizvodnju cveća na manjim posedima u okviru porodičnih domaćinstava, kao i da obim godišnje proizvodnje iznosi oko 2.500 tona i ne podmiruje potrebe domaćeg tržišta.

Prema njegovim rečima, u 2019. godini Srbija je izvezla tri hiljade tona cveća i ukrasnog bilja u vrednosti 4,15 miliona evra, a uvezla za 11 miliona evra.

Industrija cveća u svetu je grana u kojoj trgovinska razmena iznosi oko 200 milijardi dolara, sa stopom rasta i do 10 procenata, istakao je Krkobabić.

Proizvodnja cveća u Srbiji je skoncentrisana oko većih gradova i njom se bavi oko 2.125 gazdinstava na ukupnoj površini od 382,24 ha.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*



otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.