AAA

EKONOMIJA | 20.05.2020 14:30 > 20.05 14:31

PKS: Turizam i ugostiteljstvo Srbije najteže pogodjeni krizom zbog pandemije

Sektori koji su u Srbiji najviše pogodjeni krizom izazavnom pandemijom korona virusa su turizam i ugostiteljstvo, slede kreativna industrija, saobraćaj, skladištenje, preradjivačka industrija i IT sektor.

To je pokazao drugi ciklus ankete "Zajedno kroz krizu", saopštila je danas Privredna komora Srbije (PKS).

U anketi PKS i USAID u 1.000 kompanija, utvrdjeno je da su proizvodni i uslužni kapaciteti smanjeni kod dve trećine firmi, ali da je 85 odsto poslodavaca uspelo da zadrži isti broj radnika kao pre krize.

Pokazalo se da su rad od kuće, ograničenje radnog vremena, nemogućnost fizičkog prisustva kupaca, odnosno klijenata, kao i nelikvidnost, efekti koje je privreda najviše osetila u sedmoj nedelji krize izazvane pandemijom.

Visoka osetljivost privatnog sektora na problem likvidnosti još jedan je rezultat ankete, a najveći izazovi su nemogućnost pokrivanja osnovnih troškova poslovanja i problemi u naplati potraživanja od domaćih poslovnih partnera.

Svaka druga firma organizovala je delimičan rad od kuće, dok je 43 odsto smanjilo broj radnih sati, trećina njih je započela pregovore sa poveriocima o odlaganju otplate duga, a petina je bila primorana da zatvori deo poslovnih procesa, navedeno je u saoštenju PKS.

Anketa je pokazala da svako treće preduzeće može delimično ili potpuno da se prilagodi poslovanju putem interneta, a gotovo sve srednje i velike firme imaju veb stranu, dok svaka peta prodaje proizvode ili usluge preko elektronske prodavnice.

Najugroženiji su preduzetnici i mikro firme, a gotovo sve firme očekuju pad prodaje i profita do kraja 2020. godine, dok je 21 odsto kompanija uspelo da brzo promeni način poslovanja.

Većina frimi prijavila se za mere državne pomoći, a privrednici su kao najkorisnije ocenili uplatu minimalne zarade, odlaganje plaćanja poreza na zarade i doprinose, odlaganje plaćanja akontacije, kao i pristup povoljnim kreditima u okviru garantne šeme, prenela je PKS.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.