AAA

EKONOMIJA | 01.06.2020 15:40 > 01.06 15:40

Ljajić za RSE: Zbog kosovskih mera kamioni sa robom se vraćaju

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da se od uvodjenja novih trgovinskih mera kosovske vlade kamioni sa robom iz centralne Srbije uglavnom vraćaju sa administrativnih prelaza, jer "niko ne ispunjava te uslove koje traži kosovska carina".

Te mere "znače obustavu svakog vida trgovine" Beograda i Prištine, preneo je Radio Slobodna Evropa (RSE).
"Ne znam da li će biti pojedinačnih slučajeva (prelaska robe).., ali ozbiljnije trgovine sasvim sigurno neće biti jer su formalne prepreke takve prirode da to onemogućavaju", rekao je Ljajić u izjavi za RSE.

Vlada Kosova je u subotu, 30. maja, uvela dodatne trgovinske mere Srbiji, zabranivši upotrebu dokumenata za poljoprivredne i industrijske proizvode koji koriste "nazive mesta koji sadrže elemente koji su u suprotnosti sa Ustavom Kosova, bez imenovanja države, koji se ne oslovljavaju sa Republika Kosovo, i sadrže bilo kakav element koji poriče nezavisnost i suverenitet Republike Kosovo".

"Takozvanim recipročnim merama i formalno se ograničava i zabranjuje plasman robe iz Srbije prema Kosovu, zato što su uslovi takvi da nijedna kompanija iz Srbije ne može da ih ispuni", naveo je Ljajić i dodao da nove mere "znače obustavu svakog vida trgovine" Beograda i Prištine.

Ministar je rekao da se nove mere odnose na deklaracije i fitosanitarne i veterinarske sertifikate koji moraju da nose oznaku da roba ide za Republiku Kosovo.

"To bi faktički značilo i priznavanje Kosova i naši pogranični organi ne mogu da prihvate takva dokumenta i ta roba ne može da pređe na teritoriju Kosova", dodao je Ljajić.

Na Kosovo je od 1. aprila, kada je ukinuta taksa na 100 odsto, do 25. maja iz Srbije plasirana roba u vrednosti od 34,8 miliona evra.

"Zato što su u vremenu pandemije i krize Kosovu bile potrebne robe, naročito sirovine iz Srbije i nije bilo nikakvih dodatnih uslovljavanja nakon ukidanja takse od 100 odsto. Nisu zahtevane posebne mere ili procedure na administrativnim prelazima i roba je manje-više išla bez problema na tržište Kosova", rekao je Ljajić.

RSE navodi da je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila da su mere Prištine kršenje Cefta sporazuma.

Odluku tehničke Vlade Kosova kritikovao je kosovski predsednik Hašim Tači, ali i specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Kosova i Srbije, Miroslav Lajčak ocenivši da se time podriva obnova dijaloga Kosova i Srbije, i da te mere treba odmah povući.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.