AAA

EKONOMIJA | 04.06.2020 14:45 > 04.06 14:45

Novi energetski projekti Srbije i Madjarske, struja i gas u prvom planu


Srbija i Madjarska su najznačajniji partneri u energetskom sektoru u regionu i planiraju niz projekata koji će u budućnosti unaprediti sigurnost i njihovog snabdevanja energijom, i snabdevanja suseda, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić.

Elektropivrede Srbije i Madjarske su danas u Budimpešti, u prisustvu Antića i madjarskog ministra spoljnih poslova i trgovine Petera Sijarta, potpisale sporazum čiji je cilj formiranje regionalne berze električne energije.
Potpisan je i memorandum o razumevanju elektroenergetske kompanije "MVM Magyar", Elektroprivrede Srbije (EPS) i Srbijagasa.

Dogovorena je razmena električne energije iz nuklearne elektrane u Madjarskoj i električne energije iz hidroelektrana Srbije, i da se udvostruče kapaciteti za razmenu struje na visokom naponu izmedju Madjarske i Srbije.

Antić je novinarima kazao da ti sporazumi predstavljaju temeljac za izgradnju odnosa energetskih sektora te dve zemlje i njihove tri kompanije: MVM kao najznačajnije u energetici Madjarske, EPS-a kao najveća energetske kompanije na Zapadnom Balkanu i Srbijagasa kao strateškog partnera ruskog Gasproma.

Antić je kazao da su energetski sistemi Srbije i Madjarske, iako deluju različito, zapravo kompatibilni jer Madjarska ima snažan nuklearan sektor i ostale proizvodjače energije, uključujući i obnovljive izvore, a Srbija jak termoenergetski sektor, ali i snažne hidro-energetske kapacitete, te se mogu lako ukomponovati u kvalitetan sistem.

Planiraju se i projekti kao ulaganje u trećem zemljama, a realna je mogućnost da EPS i MVM zajedno nastupaju u nekim projektima u regionu i to će biti jedan od prioriteta, kazao je Antić.

Minstar je rekao da se mnogo očekuje i od saradnje MVM i Srbijagasa, jer će Srbiji biti potrebna podrška madjarske kompanije koja se usaglasila s propisima EU.

Govoreći o gasovodu za ruski gas "Balkanski tok", za čiju izgradnju je rekao da ulazi u završnicu, Antić je naveo da se s madjarskim ministrom Sijartom sastao desetak puta za dve i po godine da bi se taj projekat izveo i osiguralo snabdevanje gasom obeju zemalja.

Antić je podsetio da je Srbija krajem prošle godine položila cevi na čitavoj trasi, 403 kilometra  gasovoda, a završavaju se dodatne instalacije i do kraje ove godine deo gasovoda u Srbiji će biti u potpunosti završen, te će Srbija potom biti spremna da gas iz Bugarske isporučuje Madjarsjkoj, kada ona bude realizovala svoje planove.

Ministar energetike Srbije očekuje da i Bugarska ispuni svoje obaveze u vezi s gasovodom, jer je posle kašnjenja su sada "u dobroj fazi".

Dodao je da je "apsolutno izvesno" da će biti izgradjen taj novi pravac snabdevanja gasom, kojim se dobija sigurnost snabdevanja gasom po "veoma atraktivnoj ceni" za privrede Srbije i Madjarske, a novi cevovod će omogućitu i postojanje više izvora snabdevanja.

Antić je istakao da su Madjarska i Srbija u najboljoj fazi medjusobnih političkih i ekonomskih odnosa i da će se nastaviti "snažno partnerstvo" u razvoju poslovanja.

Istako je da su "poseban doprinos razvoju odnosa dali premijer Madjarske Viktor Orban i predsednik Srbije Aleksandar Vučić".

Madjarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto je rekao da je bezbednost snabedavanja energentima jedno o najvažnijih pitanja u regionu, a saradnja zemlja u tome je "jedina garancija da možemo dugoročno da obezbedimo potrebnu energiju".

Sijarto je podsetio da je značaj budućeg gasovoda u tome što Madjarska i Srbija zasad imaju samo jedan pravac snabdevanja gasom, sa istoka, što nije dovoljno za enegetsku sigurnost, te je "stoga i Srbiji i Madjarskoj važno da imamo snabdevanja gasom i elektičnom enregijom iz više pravca".

"Intenzivno saradjujemo na stvaranju infrastrukure za snabdevanje energentima iz pravca juga ka severu", rekao je Sijarto i naveo da Rusija, Turska, Bugarska, Srbija i Madjarska grade takav gasovod.

Turska, Bugarska i Srbija su završile izgradnju, a Madjarska okončala pripreme za to. Madjarska će budućim gasovodom preko Srbije dobijati šest milijardi kubika gasa godišnje, a ukoliko joj bude potrebno više, spremna je i za to, rekao je Sijarto.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.