AAA

EKONOMIJA | 06.06.2020 15:35 > 06.06 16:58

U Zemunu otvoreno medjunarodno pristanište za putničke brodove (VIDEO)


Medjunarodno pristanište za putničke brodove na Dunavu svečano je danas otvoreno u Zemunu.

Prelaskom mosta do platoa za izlaz putnika pristanište su svečano otvorili ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić, predsednik Opštine Zemun Dejan Matić i pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović, saopštila je Opština Zemun.

Mihajlović je rekla da pandemija korone nije sprečila izvodjače da završe radove u dogovorenom roku, do 5. juna i dodala da će u narednim godinama najmanje 1.500 kruzera posetiti Srbiju.

Ljajić je kazao da je otvaranjem medjunarodnog pristaništa u Zemunu, sedmog u Srbiji, dat novi impuls razvoju nautičkog turizma.

Matić je naveo da je danas "veliki dan" za Zemun.

"Izgradnjom ovog pristaništa stvaramo uslove da se svi oni kruzeri koji su decenijama prolazili pored Zemuna sada usidre, a mi ćemo turiste kao dobri domaćini ugostiti i prezentovati im sve ono po čemu su Gradska opština Zemun i Grad Beograd poznati i karakteristični", rekao je Matić.

Pristanište za medjunarodne putničke brodove do 130 metara dužine nalazi se kod Stare kapetanije i sastoji se od mosta dužine 54,5 metara koji vezuje kopno i četiri pontona sa 21 šipom, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, ukupna vrednost te investicije je milion i po evra.

Pristanište u Zemunu je spremno za prihvat brodova u nastupajućoj nautičkoj sezoni i, kako se navodi, njegovom izgradnjom će biti udvostručen broj mesta za pristajanje kruzera, čime će Beograd duplirati broj turista.

Izradu projekta za dobijanje gradjevinske dozvole finansirala je Opština Zemun i predala ga Agenciji za upravljanje lukama. Sredstva su obezbedjena po konkursu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija preko JVP "Beograd vode", a deo sredstava za izvodjenje obezbedila je i Agencija za upravljanje lukama, dodaje se u saopštenju.

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.