AAA

EKONOMIJA | 17.06.2020 11:05 > 17.06 11:05

MK grupa završila preuzimanje Viktorija grupe


Kompanija MK grupa danas je saopštila da je završila kupovinu 67 odsto akcija Viktorija (Victoria) grupe, jedne od najvećih agrobiznis kompanija u Srbiji.

Integracijom kompanija članica Viktorija grupe Sojaprotein, Viktorija Oil, Viktorija Logistik, Luka Bačka Palanka i VZS Stočna hrana, MK grupa je stekla status većinskog vlasnika dok dosadašnji akcionari, Milija Babović i kompanija Apsara ostaju manjinski vlasnici.Finansijski direktor MK grupe Andrija Vuković rekao je da će bogato iskustvo, stabilnost poslovanja i strateška usmerenost te kompanije ka implementiranju najnovijih trendova u poljoprivredi doprineti daljem jačanju i rastu Viktorija grupe.
On je istakao da je zadovoljan što je kompanija čiji se proizvodi od soje i suncokreta izvoze u više od 60 zemalja postala deo uspešne kompanije kao što je MK grupa, koja je regionalni lider u agraru, bankarstvu i turizmu.

"Ponosan sam na menadžment MK grupe i na energiju koju su uložili u komplikovan proces akvizicije. Svesni smo značaja sinergije kapaciteta i iskustva MK grupe i Viktorija grupe i radujemo se budućim poslovnim poduhvatima", rekao je Vuković.

Dodao je da će srpski poljoprivrednici i dalje u MK grupi imati pouzdanog partnera, "spremnog da uloži znanje i sredstva, da bi obezbedio plasman domaćih proizvoda na svetska tržišta".

Izvršni direktor Viktorija grupe Stefan Babović je rekao da integracija te kompanije u sastav MK grupe može da donese samo benefit i zaposlenima i agrosektoru u Srbiji, ali i šire.

"Nastavljamo dosadašnju saradnju sa našim partnerima i kooperantima. Izuzetno mi je drago što je proces akvizicije završen i što ćemo u narednom periodu moći da se koncentrišemo na dalje usavršavanje poslovnih performansi, uz veliku pomoć regionalnog lidera kakva je MK grupa", naveo je Babović.

Viktorija grupa saradjuje sa više od 300 poljoprivrednih zadruga i 40.000 poljoprivrednika, a njeni proizvodi od soje i suncokreta mogu da se nadju u 60 zemalja širom sveta, od čega čak 80 odsto odlazi na tržište Evropske unije.

Kompanija MK grpa, koja 35 godina posluje u agraru, je najveća vertikalno integrisanu kompaniju u tom sektoru u Srbiji i jednu od najvećih u ovom delu jugoistočne Evrope. Obradjuje 20.000 hektara u Srbiji i ujedno je najveći izvoznik žitarica u Srbiji.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.