AAA

EKONOMIJA | 26.06.2020 10:30 > 26.06 10:30

Viber prekida poslovne odnose sa Fejsbukom

Kompanija Rakuten Viber, jedna od vodećih aplikacija za razmenu poruka i besplatnu komunikaciju na svetu, objavila je danas da prekida sve poslovne odnose sa Fejsbukom (Facebook).


"Zloupotreba korisničkih podataka i nemogućnost suprotstavljanja nasilničkoj retorici Fejsbuka prešli su svaku meru, zbog čega Viber preduzima odgovarajuće mere poput obustave zakupa reklamnog prostora i uklanjanja svih dodirnih tačaka sa svoje platforme kako bi zaštitio više od milijardu svojih korisnika", navodi se u saopštenju.

Aplikacija će ukloniti Facebook Connect, Facebook SDK i GIPHY, kao i obustaviti zakup reklamnog prostora na ovoj platformi društvenih mreža, time podržavši sve masovniji pokret #StopHateForProfit ("Prekinite mržnju radi profita") sa ciljem bojkotovanja Fejsbuka, istakli su u Viberu.


Viber je apelovao je na kompanije koje se reklamiraju na Fejsbuku da obustave zakup reklamnog prostora na toj društvenoj mreži tokom jula, "kao odgovor na izostanak konkretnih mera i aktivnosti kompanije u zaštiti korisnika platforme od govora mržnje".


Globalni generalni direktor Vibera Djamel Agaua izjavio je da Fejsbuk nastavlja sa praksom pogrešne interpretacije svoje uloge u savremenom svetu.


"Kompanija koju odlikuje nemaran odnos prema podacima svojih korisnika i nedostatak privatnosti u njenim aplikacijama, a sada i ššokantno odsustvo nužnih mera kojim bi javnost bila zaštićena od nasilnog govora koji ugrožava društveni red i mir, ovim poslednjim ispadom je otišla predaleko. Mi nismo tumači istine, ali je istina to da mnogi ljudi doživeli neprijatnosti usled neograničenog širenja nasilnog sadržaja, i kompanije jednostavno moraju da se jasno suprotstave ovoj pojavi", rekao je Agaua.


Aktivnosti čiji će ishod biti uklanjanje dodirnih tačaka sa Fejsbukom sa aplikacije Viber će biti okončane do početka jula 2020, dok će zakup reklamnog prostora na ovog društvenoj mreži biti obustavljen momentalno, ističe se u saopštenju Vibera.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.