AAA

EKONOMIJA | 03.07.2020 15:35 > 03.07 15:35

Krkobabić: Dok je zadruga i zadrugara Srbija ne treba da brine

Ministar zadužen za regionalni razvoj i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije Milan Кrkobabić uputio je danas čestitku zadrugama i zadrugarima povodom 4. jula, Medjunarodnog dana zadruga, i poručio da, dok je njih, "Srbija ne treba da brine".

"Verujte u zadružni sistem jer zadruge, uz poštovanje principa neutralnosti prema kome su ravnopravni svi bez razlike na nacionalnost, pol, boju kože i veroispovest, imaju odgovore na sve aktuelne ekonomske i bezbednosne izazove", rekao je Krkobabić.
On je istakao da zadruge u Srbiji nisu prestale da rade ni u vreme pandemije virusa korone i da ni u jednoj od njih nije zabeleženo žarište Кovida 19. "Posebno mi je drago što se u Srbiji u protekle tri godine u okviru akcije 500 zadruga u 500 sela vratio duh zadrugarstva i poverenje u udruživanje, o čemu svedoče 722 novoformirane zadruge. Zadružni sistem Srbije iz dana u dan je sve jači, jer smo proces gašenja zadruga preokrenuli u novu nadu i šansu za ekonomsku egzistenciju više desetina hiljada domaćinstava", kazao je Krkobabić.

Naveo da sada u Srbiji ima oko 35.000 zadrugara i više od 100.000 kooperanata. Registrovano je oko 4.500 zadruga, od čega su 2.500 aktivne, a 2.000 poljoprivredne.

"To je veliki potencijal koji može da bude snažna poluga ekonomskog razvoja, pre svega sela Srbije", ocenio je Krkobabić i dodao da zadruge i zadrugari danas čine veoma jak svetski ekonomski sistem koji okuplja oko milijardu ljudi i 280 miliona zaposlenih u svim sferama privrednih aktivnosti: poljoprivredi, trgovini, zanatstvu, uslugama...

On je podsetio da je Srbija bila jedan od 12 osnivača Medjunarodnog zadružnog saveza, u Londonu 1895. godine.

Prva zadruga na u Srbiji osnovana je u Bačkom Petrovcu 1846. godine i bila je treća zadruga u svetu.Najčitanije sada

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.