AAA

EKONOMIJA | 22.07.2020 16:35 > 22.07 16:35

Unija poslodavaca Srbije: Najugroženijim kompanijama potreban novi paket državne pomoći

Država bi trebalo da ponovo pomogne najugroženijim kompanijama čiji su promet ili proizvodnja smanjeni više od 50 odsto, rekao je danas počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.

On je za Betu rekao da su to najčešće firme iz oblasti turizma, hotelijerstva, saobraćaja ili neke druge privredne grane.
"Pomoć je neophodna jer se pandemija nije ugasila u maju kako se računalo, pa su mnoge firme ostale bez ikakvih prihoda", rekao je Atanacković.

Dodao je da bi bilo korisno da država "što pre reaguje brzim merama, sličnim onima koje je sadržao prvi paket državne pomoći privredi", a koji se sastojao u tri minimalne zarade za zaposlene, odlaganju poreza i kreditima za likvidnost.

On je rekao da najugroženijim preduzećima, zavisno od mogućnosti zaduživanja države, treba obezbediti pomoć davanjem neto minimalnih zarada za zaposlene, a plaćanje poreza odložiti sa mogućnošću otpisa, ako je firma u teškoj situaciji.

Atanacković je rekao da bi za oporavak privrede od pandemije trebalo razmotriti i dugoročne mere pomoći kao što su stimulacije za pojedine sektore.

"Pre nekoliko godina kupovina mašina novcem iz profita računala se kao trošak i nije se oporezovala, pa to ponovo treba uvesti za pojedine sektore kao što su IT industrija i poljoprivreda", rekao je Atanacković.

Ocenio je da je nelogično u ekonomskoj krizi primenjivati uredbu o plaćanju parafiskalne naknade za štetan uticaj firmi na životnu sredinu koji godišnje za velike zagadjivače iznosi i do dva miliona dinara.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.