AAA

EKONOMIJA | 28.07.2020 14:20 > 28.07 14:20

Mihajlović: Država i izvodjači čine sve da gradilišta na velikim infrastrukturnim projektima rade

Ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa predstavnicima gradjevinskih kompanija koji rade na najvećim infrastrukturnim projektima u oblasti drumskog, železničkog i vodnog saobraćaja, kao i na projektima komunalne infrastrukture i izgradnje stanova za pripadnike službi bezbednosti, o funkcionisanju gradilišta i zaštiti radnika u uslovima pandemije korona virusa.

"Veoma je važno za našu ekonomiju da sva gradilišta u Srbiji rade i da su aktivna. Bilo da je reč o projektima u putnoj, železničkoj, vodnoj ili komunalnoj infrastrukturi, kao i o stanovima za službe bezbednosti, izvodjači su maksimaln organizovani i vode računa o bezbednosti radnika – od zaštitne opreme, preko načina kako ih dovoze na posao, do toga gde su smešteni", rekla je Mihajlović, saopštilo je ministarstvo.
Istakla je da će ministarstvo i dalje biti tu da pruži podršku izvodjačima i radnicima u svim izazovima dok traje epidemija i da za sada nema zaraženih radnika niti onih u izolaciji.

"Danas smo se dogovorili i da u kabinetu 24 sata budu dostupni moji mladi savetnici koje predstavnici izvođača mogu da pozovu u bilo kom trenutku ukoliko se pojavi neki problem da pomognemo da se reši. Važno je da kompanije nastave da sprovode sve propisane mere za suzbijanje zaraze, ali i da postoje jasni planovi i procedure u slučaju da neko od radnika na gradilištu bude zaražen", rekla je ona.

Predstavnici kompanija informisali su ministarku o merama koje preduzimaju da se spreči širenje zaraze na gradilištima.

Mere koje izvodjači primenjuju uključuju, pored ostalog, držanje distance, organizaciju sastanaka putem video-poziva, kao i rad u manjim grupama, kako bi se sprečilo eventualno širenje zaraze.

Prema rečima predstavnika kompanija, pojačane su mere higijene u kampovima i kancelarijama, obezbedjene dovoljne količine zaštitne opreme i prilagodjena je organizacija kad je reč o prevozu, ishrani, smeštaju radnika i radnim prostorima.

Takodje se vodi računa o pravovremenoj izolaciji zaraženih i testiranju zaposlenih s kojima su bili u kontaktu.

Sastancima sa prisustvovali su predstavnici kineskih kompanija CRBC, CRIC i "Pauer Čajna", azerbejdžanskog "Azvirta", američkog "Behtela", "Ruskih železnica" (RŽD), "Integrala" iz Republike Srpske, kompanija "Štrabag", "Vojput", turskog "Tašjapija", "Milenijum tima", Eurobilda", "izgradnje", SET-a, "Ljuba investa", "GPD Кeja", "Gradinga", "Sameks grupe", "Standard grupe", "GP graditelja", "Feromonta", "Elektromontaže", "Groma holda", "DSD Noela", kao i predstavnici JP "Putevi Srbije", "Кoridora Srbije", Infrastruktura železnice Srbije i Elektroprivrede Srbije.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.