AAA

EKONOMIJA | 01.08.2020 21:35 > 01.08 21:35

Ministarka Mihajlović zahvalila inspektorima rada na nadzoru na gradilištima

Ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović zahvalila je danas inspekciji rada na nadzoru koji je obavila na gradilištima stanova za pripadnike snaga bezbednosti, i kako je dodala, time doprinela da uslovi rada budu bolji a radnici maksimalno zaštićeni.

Ona je u saopštenju ocenila da samo zajednički rad svih institucija, maksimalna odgovornost izvodjača i samih radnika mogu da doprinesu većoj bezbednosti radnika na gradilištima.
"Prilikom obilaska izgradnje stanova u Sremskoj Mitrovici prošle sedmice primetila sam da neki radnici nisu nosili šlemove i drago mi je što je inspekcija rada brzo reagovala i obišla gradilišta", rekla je Mihajlović.

Mihajlović je dodala da je važno da Srbija prodje što bezbolnije kroz ekonomsku krizu u kojoj se nalazi čitav svet kao posledica pandemije kovid-19, a da je to nemoguće ako se ne učini sve da radnici budu bezbedni, a njihovo zdravlje sačuvano.

Inspektori rada su tokom 55 kontrola u petak našli radnike "na crno" na gradilištima stanova za pripadnike snaga bezbednosti u Kragujevcu, Kraljevu, Nišu, Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Beogradu i Vranju.

Ministarstvo rada je saopštilo da je nadzor izvršen da bi se utvrdilo da li se tokom vrućine poslodavci pridržavaju pravila i radnicima omogućavaju smenski rad i česte pauze.

Od 202 zatečena radnika, 20 nije bilo prijavljeno, odnosno nisu imali uredne radne dozvole, a medju njima 13 su državljani Turske, koji su zatečeni na gradilištu Vranju i Kragujevcu.

Inspektori rada doneli su devet rešenja s nalozima za otklanjanje nedostataka i sedam o zabrani rada, pet "naloga na zapisnike" i podneli 12 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, od kojih pet u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu i sedam u oblasti radnih odnosa.

U Sremskoj Mitrovici je u osam nadzora obuhvaćeno 26 radnika, od kojih pet "na crno", a u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu doneto je jedno rešenje za otklanjanje utvrdjenih nedostataka, i jedno o zabrani rada. Podneta su i dva zahteva u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu i tri u oblasti radnih odnosa.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.