AAA

EKONOMIJA | 02.08.2020 13:00 > 02.08 13:41

Brnabić: U prvoj polovini godine pad BDP-a od 0,9 odsto, fantastičan rezultat u uslovima krize

 Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je Srbija prvu polovinu godine završila sa padom BDP-a od 0,9 odsto što je po njenim rečima, fantastičan rezultat u uslovima "najveće ekonomske krize koju svet pamti".

Predstavljajući makroekonomske pokazatelje u Srbiji, ona je rekla da su rezultati "mnogo bolji nego što smo očekivali".

"U izuzetno teškim okolnostima kada u dvocifrenim procentima padaju i najjače ekonomije u svetu, mi smo u junu imali blagi rast od 0,1 odsto. To je velika stvar i zato sam danas želela da čestitam i gradjanima i svim privrednicima i da ih zamolimo da nastavimo da se borimo kao do sada", kazala je premijerka.

Ocenila je i da Srbija ima stabilan broj zaposlenih uprkos ekonomskoj krizi izazvanoj pandemijom korona virusa, navodeći da je u odnosu na drugi kvartal 2019. godine, u prvom kvartalu ove godine broj zaposlenih veći za 1,6 odsto.

Ona je dodala da svi indikatori u prvoj polovini godine s malim padom od 0,9 procenata govore da će Srbija imati bolji rezultat ako se ovako nastavi.

"Mi se nadamo da nećemo padati, neće ali ako budemo oko nule to je jedan od uspeha koji je neverovatan", navela je.

Kako je rekla, nastavlju s napornim radom, pa je već za sutra u 11 časova zakazala sednicu saveta za BDP.

Istakla je da se nastavlja sa najznačajnijim projektima putne i železničke infrastrukture.

"Nastavljamo sa projektima zdravstvene infrastrukture i posebno mi je drago što smo ovoliko investirali u prethodnim godinama zbog čega smo ovu neverovatnu krizu dočekali spremni", rekla je Brnabićeva.

Takodje se nastavlja i sa projektima energetske infrastrukture.

Najavila je i da će u septembru i oktobru biti postavljeni kameni temeljci za još nekoliko "važnih pogona" za ekonomiju Srbije.

Upitana šta je najviše doprinelo da ekonomski rezultati budu bolji od očekivanih, ona je navela rast industrijske proizvodnje, rast potrošnje u trgovinama, "odličnu" poljoprivrednu godinu i činjenicu da je gradjevinska indsutrija zabeležila pad od nešto više od dva odsto i pored procena da će ići i do 14 odsto.

"Sećam se kad smo 2018. imali jako dobru poljoprivrednu godinu, bolju od desetogodišnjeg proseka. I prošle godine smo opet imali rast a sada imamo treću godinu u nizu bolji rezultat od desetogodišnjeg proseka. Svaka godina je bolja od prethodne, to govori koliko se naša poljoprivreda promenila i koliko je danas jača", kazala je Ana Brnabić.

Dodala je da je najveći pad u sektorima turizma i ugostiteljstva i u automobilskoj industriji gde je proizvodnja opala za 46,7 odsto.

"U turizmu i ugostiteljstvu najveće gubitke imaju Beograd i Novi Sad, svi ostali imaju prilično dobru sezonu, nešto malo lošiju nego 2019. godine jer su zahvaljujući odgovornosti naših gradjana ti kapaciteti sada popunjeni i do 80 odsto", navela je predsednica Vlade Srbije.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.