AAA

EKONOMIJA | 14.08.2020 17:40 > 14.08 17:40

Čadež: Podržimo velike firme da bi sačuvali male

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež ocenio je danas da je za dalji oporavak i rast srpske ekonomije posebno važna podrška, i države i komore, velikim preduzećima koja su proteklih meseci, tokom pandemije, probleme rešavala uglavnom svojim sredstvima i sopstvenim snagama.

"Ako ne bude bilo mera kojima ćemo sada pomoći velikim preduzećima, ako ne postoji tržište, ako ne podstičemo tražnju, ako im ne pomognemo da dodju do novih poslova u zemlji i svetu, ni mali kao njihovi dobavljači, deo njihovog lanca i sistema, neće preživeti", ocenio je Čadež prilikom današnje posete kompaniji "Zlatiborac".
Mere koje je država proteklih meseci preduzela, ocenio je Čadež, održale su ekonomski sistem Srbije, sačuvale mala i srednja preduzeća od propadanja, ali i na red je, kako je rekao, došla podrška velikima i to zajedničkim angažovanjem Vlade i komore, u komunikaciji sa vladama drugih zemalja.

"Moramo im pomoći ciljanim merama koje će im olakšati poslovanje i u zemlji i inostranstvu, podsticati tražnju, otklanjati prepreke za nastavak izvoza na već osvojenim tržištima i otvarati vrata novih, pomoći im organizovati digitalne susrete sa partnerima iz sveta, u situaciji kada su sajmovi otkazani i mogućnosti za direktnu komunikaciju privrednika ograničene", smatra predsednik PКS.

Čadež je najavio skore razgovore, već sledeće nedelje, sa Crnom Gorom, koja jedina u regionu još drži blokadu na uvoz mesnih proizvoda iako je afrička kuga odjavljena, i sa Кosovom oko rešavanja starog problema uskladjivanja veterinarskih sertifikata za meso i mesne preradjevine.

Važno je, rekao je, i da država i komora zajednički pomognu povratak domaćih kompanija punim kapacitetom na rusko i belorusko tržište, kao i da se ubrza sertifikacija izvoza na kinesko tržište, čime bi se odblokirao veliki tržišni potencijal za izvoznike iz industrije mesa i mesnih preradjevina.

"Pomažući u rešavanju takvih problema velikih kompanija poput 'Zlatiborca', mi pomažemo celom lancu njihovih dobavljača – od proizvodjača sirovina do kreativne industrije koja radi na dizajnu proizvoda", naglasio je predsednik Privredne komore Srbije.

Izrazio je zadovoljstvo što je kompanija "Zlatiborac", uprkos svim problemima proteklih i ove godine, od afričke kuge, preko regionalnih barijera do pandemije, u julu i avgustu vratila svoju prodaju na nivo pre korone.

Naveo je da će ta kompanija biti deo akcije "Stvarano u Srbiji", kandidovati svoje proizvode za žig "Čuvarkuća" i učestvovati u programu "Moja prava plata", za koje su zainteresovane sve kompanije sa kojima je u Zlatiborskom okrugu prethodnih dana razgovarao od "Sirogojna", "Matisa", do kompanija iz "Alko grupe" Miroljuba Aleksića.

Potvrdjujući interesovanje "Zlatiborca" za učešće u ovim programima koji podstiču domaću proizvodnju i prodaju domaćih proizvoda i novo zapošljavanje, generalni direktor Dušan Кnežević je naglasio dosadašnju dobru saradnju sa Privrednom komorom Srbije i podršku koju privreda ima od svoje poslovne asocijacije.

"Privredna komora Srbije, od dolaska gospodina Čadeža na njeno čelo, postala jaka potpora privrednicima i baveći se punim kapacitetom svojim poslom izrasla je u efikasan servis i veliku podršku kompanijama pojedinačno i privredi u celini", rekao je Кnežević.

Podsetio je na pomoć tokom pandemije od dnevnih informacija, preko rešavanja problema u tekućem poslovanju, podrške realizaciji izvoznih poslova do angažovanja u uspostavljanju zelenih koridora.

"Uz podšrku komore, sopstvenim snagama, reorganizacijom i prilagodjavanjem novonastalim uslovima, posebno u proizvodnom procesu, uspeli smo da sačuvamo zdravlje naših zaposlenih, da sačuvamo radna mesta, kao i da obezbedimo kontinuirano i kvalitetno snabdevanje naših potrošača i kupaca u zemlji i regionu", rekao je Кnežević.

Mere vlade ocenio je značajnim za očuvanje likvidnosti, ali i objasnio da "Zlatiborac" nije koristio direktnu pomoć u vidu minimalne zarade, ne opterećujući budžet i dajući tako šansu drugim, manjim i ugroženijim kompanijama.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.