AAA

EKONOMIJA | 21.08.2020 12:35 > 21.08 12:35

EU dodelila Srbiji milion evra za otklanjanje posledica pandemije u turizmu

Projekat Evropske unije "EU zaTebe – za kulturno nasledje i turizam" dodelio je milion evra za 120 projekata, usmerenih na otklanjanje posledica pandemije COVID-19 u sektoru turizma, saopštio je danas EU Info centar.

Dobitnici pomoći su, kako se navodi, mala i mikro preduzeća, porodična preduzetništva, poljoprivredna gazdinstva i firme iz 12 gradova i opština na istoku i jugoistoku Srbije.
"EU nastavlja da pruža pomoć i saradjuje sa Srbijom i sa 93 miliona evra ukupne pomoći, EU je vodeći partner i donator u Srbiji u otklanjanju posledica pandemije", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je EU u proleće obezbedila direktnu pomoć u medicinskoj i zaštitnoj opremi respiratorima, maskama i kontejnerima za trijažu, kao i hranu i higijenske pakete za ugrožene grupe, ukupne vrednosti 15 miliona evra.

Sada se, kako se navodi, prelazi na kratkoročnu i srednjoročnu pomoć u cilju ekonomskog oporavka, za koji je izdvojeno 78 miliona evra bespovratnih sredstava.

"Zahvaljujući ovom projektu EU, izdvojena sredstva će stići do najugroženijih preduzetnika u sektoru turizma kako bi se unapredila njihova turistička ponuda", rekao je šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Najveći broj budućih korisnika bespovratne pomoći, u visini do 10.000 evra po projektu, bavi se pružanjem privatnog smeštaja za turiste (52 preduzetnika), a podržani su i kampovi, restorani i pružaoci različitih ugostiteljskih usluga, pansioni, hoteli i hosteli, turističke agencije, vinarije i pčelari.

"Ključni cilj našeg projekta bio je da pomognemo najugroženijim akterima u oblasti turizma da pokušaju da u odredjenoj meri prevazidju posledice pandemije i unaprede svoju ponudu, kako bi postali atraktivniji za posetioce", rekao je vodja projekta EU za Tebe-za kulturno nasledje i turizam Aleksandar Bec.

Dodao je da je Istočna Srbija neotkriveni dragulj i da će taj projekat EU nastaviti da pomaže i unapredjuje turistički potencijal istočne Srbije i Donjeg Podunavlja

"EU za Tebe – za kulturno nasleđe i turizam" je projekat usmeren na razvoj turizma kao značajnog privrednog potencijala za podsticanje ekonomskog razvoja istočne Srbije i Donjeg Podunavlja, a finansira ga EU sa 15 miliona evra, sufinansira nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj sa 1,6 miliona evra, a sprovodi Nemačka razvojna agencija GIZ.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.