AAA

EKONOMIJA | 03.09.2020 12:00 > 03.09 12:02

Komisija za zaštitu konkurencije: U Srbiji je elektronika skuplja nego u EU

Komisija za zaštitu konkurencije Srbije objavila je danas da je, na osnovu podataka Eurostata za 2019. ukazala da su cene potrošačke elektronike u Srbiji bile za 13 odsto više u odnosu na prosečne cene u EU.

"Tako su na primer, u Srbiji cene za pojedine kategorije proizvoda, bile više od 33 do 39 odsto u odnosu na cene u Madjarskoj, u kojoj je porez na dodatnu vrednost 27 odsto, dok je u Srbiji 20 odsto", navedeno je na sajtu komisije.
Pri tome su, kako je precizirano, cene potrošačke elektronike u Madjarskoj bile za 2,5 odsto niže u poredjenju sa prosekom EU.

Zbog toga, kao i radi značaja ovog tržišta za potrošače, komisija je analizirala uslove konkurencije na tržištu trgovine na veliko i malo potrošačkom elektronikom u Srbiji.

Komisija je objavila da je zato pokrenula postupak ispitivanja povrede konkurencije po službenoj dužnosti i izvršila nenajavljene uvidjaje u kompanijama Roming elektroniks (Roaming Electronics), Tehnomanija i Komtrejd distribjušn (Comtrade Distribution).

Ukazano je da je postupak pokrenut radi ispitivanja postojanja restriktivnih sporazuma iz člana 10. Zakona o zaštiti konkurencije, kojima se ograničava konkurencija na tržištima maloprodaje i veleprodaje potrošačke elektronike u Srbiji.

Uvidom u javne podatke o cenama, utvrdjeno da se u maloprodajnim objektima, kao i na internet stranama maloprodavaca nudi potrošačka elektronika pod identičnim ili gotovo identičnim cenama.

Komisija osnovano pretpostavlja da postoje usaglašene obaveze (dogovor) kojima se odredjuju cene i uslovi trgovine u daljoj prodaji, što je restriktivni sporazum koji predstavlja povredu konkurencije iz člana 10. ovog zakona, navedeno je u saopštenju.

Komisija je pozvala sve koji raspolažu podacima, ispravama ili drugim relevantnim informacijama, koje mogu doprineti utvrdjivanju činjeničkog stanja u ovom postupku da ih dostave na adresu Komisije za zaštitu konkurencije.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.