AAA

EKONOMIJA | 10.09.2020 22:30 > 10.09 22:30

Vučić: SAD nisu uslovljavale da njihove kompanije dobijaju projekte, Ivanka Tramp dolazi u Beograd

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večaras da SAD nisu uslovljavanje finansiranje infrastrukturnih projekata u okviru vašingtonskog dogovora Beograda i Prištine dodeljivanjem poslova američkim kompanijama.

"Nisu uslovljavali da američke kompanije rade poslove, ali će se uvek boriti za to, kao i svi drugi", rekao je Vučić za RTS.
Ocenio je da će otvaranje kancelarije američke Finansijske korporacije za medjunarodni razvoj (U.S. International Developement Finance Corporation, IDFC) 21. septembra u Beogradu biti "podstrek za investitore iz celog sveta da dodju u Srbiju".

Vučić je rekao da Srbija sa EU radi 35 kilometara puta Niš-Beloljin i da onda "ostaju još 42 kilometra do Merdara", do administrativne linije sa Kosovom, što je, kako je rekao, "strahovito važno za Toplicu".

"Od 255 miliona evra, koliko iznosi prva procena (sredstava) za put Niš-Beloljin, 40 miliona je u grantu. To nije mali procenat bespovratnih sredstava od EU, hvala im na tome. A za ostalo će nam Amerikanci dati (kredite uz) minimalne kamate", kazao je Vučić.

On je naveo da "uskoro očekuje" dolazak u Srbiju ćerke predsednika SAD Ivanke Tramp za koju je rekao da je zaslužna za odredbu dokumenta iz Vašingtona o sredstvima za finansiranje zajmova za mala i srednja preduzeća.

Dodao je da bi SAD omogućile "mnogo više novca" za projekte u Srbiji da je "prihvatio odredjene stvari koje nije prihvatio".

Vučić je rekao da je Srbija kroz garantnu šemu do sada dala 1,11 milijardi evra i 14.146 partija kredita od početka epidemije korona virusa.

"Još 166,3 miliona evra je u obradi, to je 1.871 kredit, a ukupno je odobreno 1,28 milijardi evra, oko 16.000 kredita. To je ušlo u krvotok naše privrede i zato ona bolje podnosi ovu situaciju", kazao je Vučić.

On je naveo da bi ulazak američkih finansijskih organizacija kao što su IDFC i MMC (Millennium Challenge Corporation) u mala i srednja preduzeća, "pod apsolutno najpovoljnijim kamatnim stopama, dodatno osnažio krvotok" srpske privrede.

Vučić je večeras najavio i da će u roku od 10 dana biti potpisan ugovor sa velikom kompanijom koja će u Zaječaru otvoriti fabriku sa 2.500 radnih mesta.

Naveo je da će u Ćupriji jedna nemačka kompanija zaposliti 450 ljudi, a da Magna otvara u Aleksincu novih 570 radnih mesta.

Vučić je najavio i dve "velike japanske investicije", kompanije "Nidek" u Novom Sadu i firme "Tojo" u Indjiji.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.