AAA

EKONOMIJA | 14.09.2020 22:20 > 14.09 22:29

Ministarstvo: Javna rasprava o izgradnji Kolubare B prekinuta zbog opstrukcije RERI

Ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopštilo je danas da je javni uvid u prostorni plan TE "Кolubara B" prekinut zbog opstrukcije predstavnika nevladine organizacije Institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu RERI iz Beograda.

Ova nevladina organizacija je ranije danas saopštila da je javna rasprava prekinuta bez obrazloženja, tako što su predstavnici Ministarstva napustili salu Skupštine opštine Lazarevac.
U saopštenju ministarstva navodi se da je javna rasprava prekinuta zbog RERI koji su "svojim opstrukcijama onemogućili predstavnike nadležnih institucija da odgovore na sve pojedinačne primedbe gradjana podnete u toku javnog uvida, što je dovelo do prekida sednice".

Prema navodima ministarstva, predstavnici RERI zahtevali su da u salu udje više ljudi nego što je dozvoljeno propisima u uslovima epidemije kovid-19, a takodje su ometali rad komisije, iznosili zahteve suprotne procedurama javnog uvida, kao i "lažne optužbe na rad komisije".

"Javni uvid, koji predstavlja priliku da se učešćem javnosti u postupku pripreme, koordinacije i praćenja izrade planskih dokumenata, ovi dokumenti poboljšaju, ovom prilikom je zloupotrebljen od jedne nevladine organizacije", navodi se u saopštenju ministarstva.

RERI je ranije danas saopštila da su predstavnici Ministarstva napustili salu SO Lazarevac posle sat vremena rasprave o proceduralnim pitanjima bez ikakvog obrazloženja, i "nakon insistiranja predstavnika zainteresovane javnosti da im se pokaže zapisnik, koji niko nije vodio".

RERI je u saopštenju naveo i da je izgradnja nove termoelektrane Kolubara B, koju finansiraju kineski investitori, od samog početka praćena nezakonitim postupanjem javnih vlasti, skrivanjem informacija od gradjana i uskraćivanjem prava javnosti da učestvuje u procesu donošenja odluka.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.