AAA

EKONOMIJA | 26.10.2020 12:40 > 26.10 12:40

U Srbiji 18.000 frilensera traži od ministra finansija pravedne poreze

Peticiju "Ne uništavajte frilensere" kojom se od ministra finansija Srbije Siniše Malog traže pravedni, niži porezi, potpisima podržalo više od 18.000 frilensera.

Potpisi se prikupljaju već nedelju dana, od kada je nezvanične najavljena naplata poreza frilenserima tako što će nekima biti uzeto i do 80 odsto prihoda.
Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti i Tim "Kreni-Promeni" su danas objavili da planiraju da zahtev zvanično predaju pošto sakupe 30.000 potpisa i formulišu predloge državi o uredjenju te oblasti poslovanja, naročito digitalnog IT sektora.

Tim za formulsanje predloga državi o uredjenju te oblasti imaćee pravne, poreske i ekomomske eksperte, i predstavnike frilensing zajednice piše u saopštenju.

Planirano je i organizovanje onlajn javne rasprave.

Državi će biti predloženo da zakonski reguliše status frilensera i da se odredi poreski model koji će omogućavati i stimulisati poslovanje tog sektora.

Ukazano je i da niko ne misli da ne treba plaćati porez, ali on mora biti realno utemeljen.

Ocenjeno je da je bitno da se prepozna specifičnosti delatnosti frilensera i da se shvati "da je reč o poslovima i novcu koji lako mogu da odu iz Srbije, a sa njima verovatno i ljudi koji se bave ovim poslovima".


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.