AAA

EKONOMIJA | 16.11.2020 14:50 > 16.11 14:50

SKGO: Donosioce odluka na lokalnom nivou uključiti u proces pristupanja


Donosioce odluka na lokalnom nivou neophodno je uključiti u razmatranje pitanja povezanih sa procesom pristupanja EU na nacionalnom nivou kroz regularnu razmenu informacija i konsultacija, izjavio je danas generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) Djordje Staničić.

On je na onlajn konferenciji povodom predstavljanja izveštaja Evropske komisije (EK) o Srbiji za 2020. godinu naveo da je važno da se lokalne vlasti upoznaju sa temama, s obzirom da se preporuke iz godišnjeg izveštaja odnose i na nadležnosti i kapacitete lokalnih samouprava.
"Jedan od ključnih zadataka SKGO u okviru podrške gradovima i opštinama u procesu pristupanja Srbije EU jeste zastupanje interesa i uloge lokalne samouprave u procesu evropskih integracija kako u odnosu na nacionalni nivo tako i u odnosu na EU institucije", istakao je Staničić.

Prema njegovim rečima od percepcije svesti aktera u ovom procesu zavisi svest gradjana u lokalnim zajednicama, jer su lokalne samouprave te koje informišu gradjane o efektima i rezultatima procesa EU integracija.

"Ono što mi smatramo da je neophodno to je otvaranje stalnog dijaloga, dakle kanala komunikacije ne samo o tome koliko je lokalna samouprava u fokusu, već i kako se ključna pitanja u ovom procesu percipiraju od strane različitih aktera", objasnio je Staničić.

Generalni sekretar SKGO dodao je da je EK donela sveobuhvatni plan za Zapadni Balkan koji ima za cilj podršku dugoročnog ekonomskog oporavka regiona, podršku u zelenoj i digitalnoj tranziciji u cilju regionalne integracije sa EU.

"Učešće SKGO u procesu pristupanja mora da se unapredi, jer smo identifikovali 21 pregovaračko poglavlje od interesa za lokalne samouprave", kazao je Staničić.

Predsednik SKGO Antonio Ratković naveo je da odgovornost lokalne samouprave jeste da razume zahteve koje pred nju postavlja proces pridruživanja.

"Lokalna samouprava treba da bude upoznata sa standardima koji su za nju važni u pojedinim pregovaračkim poglavljima i da pripremi svoje kapacitete za primene", rekao je Ratković.

On je istakao i da se u i izveštaju EK mogu naći ocene o napretku u pojedinim pregovaračkim poglavljima, poput javne uprave.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da je jedan od glavnih ekonomskih planova EU za Balkan da se poboljša lokalna ekonomija koja trpi posledice pandemije korona virusa.

"Ekonomija je svuda u padu i zato EK svim članicama izdaje preporuke kako bi se oporavile od mera koje su bile preduzete zbog pandemije, a koje su negativno uticale na ekonomiju", objasnio je Fabrici.

Fabrici je podsetio i da je EU ranije donela odluku o pomoći Zapadnom Balkanu od devet milijardi evra u vidu grantova, za oporavak privrede.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.